Se extinde războiul?! Anunțul venit chiar acum. Vor putea lansa arme nucleare la graniţele NATO
Șeful adjunct al delegației ruse, diplomatul Konstantin Vorontsov, a declarat, la o reuniune a primului comitet al Adunării Generale a ONU, că Federația Rusă va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu dublă capacitate către Belarus.
De asemenea, el a mai spus că Rusia va converti anumite avioane bieloruse Su-25 pentru a le permite să transporte arme nucleare.
„În acest stadiu, vorbim doar despre transferul de sisteme de rachete Iskander-M cu dublă capabilitate cu rachete convenționale către Republica Belarus, precum și despre acordarea unor avioane belaruse Su-25 a capacității tehnice de a transporta arme nucleare.
Cu toate acestea, nu se are în vedere transferul de tehnologii de transformare a aeronavelor în transportoare de arme nucleare către Belarus”, a declarat diplomatul Konstantin Vorontsov.
Acțiunile Rusiei sunt justificate
Diplomatul rus a mai spus că astfel de acțiuni sunt justificate de o posibilă avansare a infrastructurii nucleare a Alianței Atlanticului de Nord către partea de Est.
„În special, Polonia spune de câțiva ani că dorește să se implice pe deplin în misiuni nucleare comune. Recent, activitatea Varșoviei în această direcție a crescut dramatic. Acest lucru, desigur, a fost luat în considerare de Rusia și Belarus atunci când au luat în calcul contramăsuri”, a susținut Konstantin Vorontsov.
De asemenea, șeful adjunct al delegației ruse a mai declarat că „nu există planuri de echipare fizică a sistemelor belaruse cu focoase nucleare sau de deplasare a unor astfel de focoase pe teritoriul belarus”, scrie Pravda.
Primii soldați ruși sosesc în Belarus pentru o forță comună
Primul convoi de forțe rusești a sosit în Belarus, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării din această țară, ca parte a unei forțe regionale „exclusiv pentru a consolida protecția și apărarea frontierei” cu Ucraina.
Anunțul vine la câteva zile după ce președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, a declarat că Minskul și Moscova vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării.
Imaginile de pe rețelele de socializare arătau soldați întâmpinați de femei îmbrăcate în costume tradiționale și împărțind pâine și sare.
De asemenea, Lukașenko a acuzat Polonia, Lituania și Ucraina că antrenează radicali belaruși „pentru a efectua sabotaje, atacuri teroriste și pentru a organiza o revoltă militară în țară”.
Lukașenko se bazează din punct de vedere financiar și politic pe Rusia. Moscova l-a ajutat pe președintele belarus să înăbușe protestele pro-democrație care au izbucnit după victoria sa în alegerile prezidențiale contestate din 2020, scrie Al Jazeera.