Pe măsură ce Rusia își concentrează puterea militară în Ucraina, este posibil să piardă controlul asupra unor regiuni din sfera sa de influență, din Asia Centrală.

În mai multe țări din Asia Centrală, care au făcut parte din Uniunea Sovietică, au avut loc, în ultimele săptămâni, ciocniri la graniță, după ce trupele rusești care asigurau pacea în regiune au fost dislocate în Ucraina.

„Rusia își retrage deja forțele” din Asia Centrală, a declarat Jeff Markoff, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „În consecință, capacitățile Rusiei pentru a ține sub control lucrurile din regiune sunt reduse”, a menționat acesta, potrivit BusinessInsider.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan s-a reaprins

Cele mai recente probleme au apărut în septembrie, când Kârgâzstanul și Tadjikistanul s-au luptat pentru o regiune de frontieră intens disputată, în confruntări care au inclus tancuri și artilerie.

Zona cea mai fierbinte este dată de conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, care își dispută de ani buni enclava Nagorno-Karabakh, ciocnirile reizbucnind în luna septembrie. În 2020, într-un război de șase săptămâni, Azerbaidjanul a capturat regiunea după ce forțele azere, sprijinite de drone israeliene și turcești, au decimat forțele armene.

Pentru Moscova, problema este că aceste țări aflate în război aparțin Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, un fel de versiune a NATO, condusă de Rusia, din care fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

După războiul din 2020, trupele ruse au fost staționate în Nagorno-Karabah, ca forțe de menținere a păcii, pentru a proteja armenii din regiune.

Rusia, percepută în regiune ca „principalul furnizor de securitate”

Liderii ruși, inclusiv Vladimir Putin, au moștenit o mentalitate colonialistă, considerând Asia Centrală (și Ucraina) ca parte a sferei de influență a Rusiei.

”Rusia este percepută și azi în regiune ca „principalul furnizor de securitate”, a spus Markoff. „Este doar un reflex al liderilor acestor state, care sunt ei înșiși produse ale sistemului sovietic, și care se așteaptă ca Moscova să le rezolve problemele interne și interstatale”, susține expertul.

Într-o oarecare măsură, desfășurarea trupelor ruse sau amenințarea că vor face acest lucru a înlăturat conflictele.

„Prezența forțelor ruse și această deferență aproape instinctuală față de Rusia au însemnat că disputa kârgâzo-tadjikă a fost mai puțin explozivă”, a spus Markoff. „Odată cu slăbirea influenței ruse, acel conflict riscă acum să se agraveze”, consideră el.

Influența Rusiei în regiune începuse deja să scadă

Azerbaidjanul a ieșit de pe orbita Moscovei și a sudat relația cu Turcia. Cu toate acestea, Moscova vrea să mențină Asia Centrală ca o barieră împotriva terorismului, traficului de droguri și a altor probleme despre care crede că s-ar putea răspândi în Rusia, din Afganistan și din alte state cu probleme.

Consecințele războiului din Ucraina nu vor face decât să agraveze durerile de cap ale Moscovei. De exemplu, peste 200.000 de ruși au fugit în Kazahstan de când Rusia a invadat Ucraina.

Din spate vine puternic China, a cărei influență se răspândește în regiune, din ce în ce mai mult pe cheltuiala Rusiei, subliniază BusinessInsider.