Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit marţi în şedinţă, a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtăşire a credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

”Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiţiei liturgice ortodoxe de împărtăşire a credincioşilor dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

În ceea ce priveşte contribuţia Patriarhiei Române la sprijinirea persoanelor afectate de pandemia cu COVID-19 pe perioada stării de urgenţă, ajutorul cuantificabil financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 de lei.

Totodată, au fost donate 4.617 tablete şi alte dispozitive electronice oferite elevilor şi cadrelor didactice la solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Sfântul Sinod a mai luat act de aprobarea noului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei de către Ministerul Preşedinţiei, al Relaţiilor cu Parlamentul şi al Memoriei Democratice din Spania.

Cetăţenii ortodocşi, îndemnaţi să meargă la vot cu gândul la binele comunitar şi promovarea valorilor creştine în societate

În perspectiva alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din toamna anului 2020, Sfântul Sinod a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne neutră din punct de vedere politic, dar îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocşi să îşi manifeste dreptul la vot având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar şi promovarea valorilor creştine în societate, precizează sursa citată.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit tuturor ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române care au sprijinit pe plan local dialogul cu autorităţile şi au respectat îndrumările Cancelariei Sfântului Sinod în contextul pandemiei cu noul coronavirus (SARS-COV-2). Sfântul Sinod cere respectarea regulilor sanitare pe toată perioada pandemiei.

În şedinţa Sfântului Sinod au fost luate şi o serie de hotărâri, printre care înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secţiunea „Zile şi date importante”, a Duminicii Mironosiţelor (a treia Duminică după Paşti) ca Duminica Femeilor creştine şi Duminica Familiei Creştine în apropierea zilei de 15 mai, dar şi înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

A fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, precizează sursa citată. Totodată, a fost aprobat Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxă Română, notează Agerpres.