Guvernul României ajustează plafonul pentru deducerea fiscală în contextul majorării salariale anunțate
Guvernul a decis să nu includă tichetele de masă în calcul și să respecte astfel plafonul maxim de 4.000 de lei brut pentru scutirea de contribuțiile sociale.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au indicat că pentru a implementa facilitățile fiscale privind neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei lunar, se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei brut, care reprezintă venitul realizat din salarii și asimilate salariilor.
„Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024” au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Recent, sindicatele au semnalat o problemă, solicitând Ministerului Finanțelor să găsească o soluție la situația generată de propriile lor reglementări.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a solicitat Ministerului de Finanţe şi Guvernului României să ajusteze urgent pragul pentru deducerea fiscală acordată celor cu salariul minim, pentru a reflecta majorarea salarială ce va intra în vigoare la 1 iulie 2024.
Potrivit sindicaliştilor, în lipsa acestei modificări, cei aproximativ 1,8 milioane de salariaţi care primesc salariul minim ar putea vedea cum veniturile lor nete scad în realitate, în loc să beneficieze de creşterea salarială anunţată.
Cartel ALFA solicită actualizarea plafonului pentru deducerea fiscală
Reprezentanţii Cartel ALFA au comunicat că, în urma majorării salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei, suma deductibilă pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale a crescut de la 200 la 300 de lei.
„Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei.
Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA.
Controversele privind ajustarea fiscală pentru salariile mici în urma OUG 59/2024
Sindicaliștii au semnalat că măsura adoptată prin Ordonanța de Urgență 59/2024, care majorează suma neimpozabilă lunar la 300 de lei și o exclude din calculul impozitului și contribuțiilor sociale pentru salariile brute de până la 4.200 de lei, este necesară, dar provoacă o discrepanță în ceea ce privește deducerea fiscală a taxelor și contribuțiilor sociale.
„Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim).
Atragem însă atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariaţii cu venituri mici să fie cei privaţi de alte beneficii asimilate salariilor”, au mai transmis sindialiştii.
Potrivit acestora, se estimează că angajații nu ar beneficia efectiv de un sprijin, iar calculele indică posibilitatea unei scăderi a venitului net.
Spre exemplu, un angajat plătit cu salariul minim actual și beneficiind de tichete de masă câștigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare în comparație cu un angajat care, de la iulie înainte, va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei.
„De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, a mai transmis sursa citată.