BNR majorează cu 5,96% pe an indicatorul IRCC. Cresc ratele pentru români

BNR anunță că Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va fi majorat. Majorarea se bazează pe OUG 19/2019 și avea un nivel de 5,96% pe an. BNR precizează că tendința este una ascendentă. Indicele IRCC publicat în urmă cu 3 luni era de 5,94% pe an.

Majorarea va intra în vigoare din 1 octombrie.

Ratele vor suferi o nouă creștere cauzată de creșterea indicelui IRCC. Astfel, românii care își calculează creditele în funcție de acest indicator, vor plăti rate egale, sau chiar mai mari, decât cei cu credite calculate după indicatorul ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate).

Creșterea ratelor va afecta, în prezent, aproximativ 450.000 de români. Acesta este numărul persoanelor care au rate calculate potrivit indicatorului IRCC.

Indicele este determinat ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice din tranzacțiile interbancare înregistrate în al doilea trimestru al anului 2023.

Din ordonanța de Urgență nr. 19 din 2019, care reglementează majorarea dobânzii pentru creditele acordate în moneda națională, aflăm detalii. Dobânda va fi formată dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare efectuate pe o anumită perioadă. La acest indice, creditorul poate adăuga o marjă fixă care se aplică pe întreaga durată a contractului.

Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României, potrivit Agerpres.

IRCC se calculează la sfârșitul fiecărui trimestru

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și este media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor, potrivit cursbnr.ro.

Din aceea sursă aflăm că IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

La 2 mai 2022, BNR anunța un indice IRCC de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

În ceea ce privește indicele ROBOR, care influențează calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta a rămas stabil vineri, la valoarea de 6,40% pe an.