Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat luni, 22 mai 2023, că membrii Comisiei Europene au manifestat deschidere față de eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii. În plus, noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii.
România va avea voie să elimine sau să înlocuiască plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii. Ce recomandă Comisia Europeană
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a informat luni, 22 mai 2023, că o delegație română, condusă de Marcel Boloş, a efectuat, în perioada 15 mai-16 mai, o vizită de lucru la Bruxelles (Belgia), în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE).
Scopul vizitei de lucru a fost consultarea experţilor Executivului European în vederea atingerii potenţialului maxim pentru oportunităţile de investiţii pe care România le are prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), avansarea discuţiilor pentru modificarea PNRR şi a discuţiilor necesare pentru închiderea Programelor aferente Politicii de Coeziune 2014-2020 fără să fie periclitate investiţiile strategice naţionale, cât şi proiectele autorităţilor publice locale aflate în prezent în implementare.
Pe durata vizitei de lucru, Marcel Boloş a avut întrevederi cu comisarul pentru politică regională Elisa Ferreira, Celine Gauer, DG Task force Recovery şi cu reprezentanţii Băncii Mondiale. În cadrul unei întrevederi cu Celine Gauer, DG Task force Recovery, pe tema modificării PNRR au fost discutate investiţiile ce urmează să fie parte din plan, printre care şi modificări în baza circumstanţelor obiective.
„Cele două părţi au discutat despre condiţiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale şi a reformei sistemului public de pensii.
În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiţionând viitoarele discuţii de implementarea celor două reforme.
Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi şi pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităţilor. Parametrii formulei vor fi aleşi cu atenţie, în aşa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depăşească 9,4 % din PIB”, a transmis, luni, instituția respectivă.
Ce se va întâmpla cu reforma pensiilor speciale?
În ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale, noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a precizat în cadrul discuţiilor cu CE că în perioada următoare va pune la dispoziţia CE propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei.
MIPE a purtat aceste discuţii cu reprezentanţii CE după ce a solicitat coordonatorilor de reforme şi investiţii (CRI) să identifice în cadrul componentelor gestionate măsurile, respectiv jaloane şi ţinte care nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanţe obiective şi să furnizeze, după caz, justificările necesare.
Astfel, din analiza răspunsurilor primite, ajustarea planului din perspectiva circumstanţelor obiective va urmări următoarele direcţii:
- modificări de substanţă a unor măsuri incluse în PNRR;
- diminuarea indicatorilor cantitativi aferenţi ţintelor şi jaloanelor cu menţinerea alocării financiare pentru investiţie, în urma creşterii preţurilor şi/sau întreruperii lanţurilor de aprovizionare;
- modificarea termenelor de realizare a ţintelor şi jaloanelor ca urmare a întârzierilor înregistrate în termenele de livrare sau în procesul desfăşurării licitaţiilor (ex: contestaţii);