Așadar, specialistul în conducere defensivă a vorbit despre o propunere care vizează o examinare mai frecventă a șoferilor de peste 70 de ani. Este vorba despre o sugestie a Comisiei Europene pentru a reduce mortalitatea pe șosele.

Mai precis, ar fi introdusă o examinare mai frecventă: la 5 ani, ci nu 10, cum este în momentul de față.

Specialistul sugerează o verificare mai amplă a șoferilor

„Aici am două observații. Una de bine, una de rău. E bine că cea de bine e după cea de rău. De ce spun asta? Tatăl meu, care are 90 și un pic de ani, are permis de conducere valabil. De ce? Pentru că, acum 10 ani, când s-au schimbat permisele, s-a dus și el la schimbat.

L-a schimbat atât de ușor… impresionant de ușor. El nu mai conduce de 15 ani sau de mai multă vreme, după 70 de ani nu a mai condus, dar a vrut el să-l schimbe și să-l aibă acolo. Practic, din punct de vedere legal, el are voie să conducă, deși nu mai are capacitatea de a conduce.

În schimb, acum spun o experiență proprie. Am schimbat permisul acum o lună, am făcut vizita medicală și mă așteptam să fie la același nivel de indiferență. Nu a fost așa, a fost o vizită medicală foarte corectă. La fiecare medic în parte am fost controlat efectiv așa cum ar trebui să fie”, a transmis Titi Aur, conform dcnews.ro

Nu ar trebui să existe o vârstă de la care șofatul să fie interzis

De asemenea, specialistul a subliniat că nu ar trebuie să existe „o vârstă de la care ar trebui oprit cineva să conducă”, ci o verificare periodică.

„Astfel, răspunsul meu despre această poveste este că da, de la o vârstă chiar și mai mică, aș începe de la 60 de ani, ar trebui făcut mai des această verificare medicală. Nu cred că există o vârstă de la care ar trebui oprit cineva să conducă.

Dacă cineva are 95 de ani și trece de testele făcute corect – vede, aude, are reflexe – de ce să-l opresc să conducă? Așa cum și un tânăr care are probleme care îl împiedică să conducă în siguranță ar trebui să nu fie lăsat să șofeze. Nu cred că vârsta trebuie să fie limita absolută, dar vârsta ar trebui să-ți dea niște intervale mai scurte de a fi verificat”, a mai spus Titi Aur.