Așadar, o schimbare a Codului rutier implementată în 2022 arată că şoferii care nu respectă obligaţia de a “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.
Șoferii riscă să fie opriţi de poliţişti şi să fie sancţionaţi
Concret, având în vedere perioada cu ninsori, şoferii care nu-şi curăţă parbrizul, luneta şi geamurile laterale de zăpadă pot risca să fie opriţi de poliţişti şi să fie sancţionaţi.
Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese.
Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
În România există cinci clase de amendă
Amintim că în România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
O nouă propunere legislativă ajunsă în Parlament vine cu modificări în ceea ce privește Codul Rutier
Conform unei propuneri legislative care a primit recent un raport favorabil în Camera Deputaților, șoferii vor fi obligați să folosească faza scurtă a luminilor de întâlnire pe toate drumurile publice, inclusiv pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri expres, așa cum prevede legislația în vigoare.
Această obligație există deja pentru șoferii care circulă pe autostrăzi, drumuri expres sau europene conform Codului Rutier actual.
Potrivit propunerii legislative, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole și forestiere vor fi obligați să utilizeze faza scurtă sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice. Această completare legislativă are ca scop creșterea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente auto.