Zece dintre cele mai influente bănci de dezvoltare la nivel global au adus promisiuni ferm angajate la Conferința COP 28 din Dubai, asigurând că vor intensifica eforturile pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, lipsesc detalii despre stoparea finanțării proiectelor bazate pe combustibilii fosili, conform unui document consultat de Reuters.
În declarația programată să fie anunțată în cadrul conferinței din Dubai, consorțiul instituțiilor financiare – printre care se numără Banca Mondială și alte bănci regionale de dezvoltare – subliniază faptul că fereastra de oportunitate pentru a proteja un mediu propice vieții se închide rapid.
Solicitările pentru revizuirea modului în care băncile își desfășoară activitățile în contextul crizelor climatice au crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul evenimentelor meteorologice extreme. În ciuda unei finanțări record de 61 de miliarde de dolari acordată în 2022 pentru combaterea schimbărilor climatice de către marii jucători din sectorul dezvoltării, aceasta reprezintă doar o fracțiune din necesar.
În ciuda creșterii emisiilor globale și a apelurilor publice făcute de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a susținut că oprirea finanțării combustibililor fosili este crucială pentru salvarea planetei, comunicatul emis de băncile de dezvoltare nu abordează în mod direct această temă.
Sistemul bancar, mai implicat în lupta împotriva schimbărilor climatice
Până în prezent, Banca Europeană de Investiții este singura instituție financiară semnatară a „Declarației de la Glasgow” care s-a angajat să reducă finanțarea pentru proiectele bazate pe combustibili fosili. Arderea acestor surse de energie reprezintă o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră.
În viitor, băncile de dezvoltare plănuiesc să ajungă la un acord comun referitor la monitorizarea și raportarea impactului climatic, extinzând utilizarea datelor pentru a ajuta țările să identifice prioritățile și oportunitățile de investiții. De asemenea, un program nou, condus de Banca Mondială, va coordona sprijinul acordat țărilor și entităților sub-naționale în elaborarea planurilor pentru decarbonizare și adaptare la schimbările climatice.
În eforturile de atragere a mai mult capital privat, grupul va evalua activități precum eliminarea subvențiilor distorsionante și promovarea proiectelor ecologice.
Aceste mari bănci de dezvoltare și-au asumat angajamentul de a majora finanțarea pentru a ajuta țările să se adapteze la impactul schimbărilor climatice, inclusiv prin extinderea sprijinului pentru gestionarea riscurilor și pregătirea pentru dezastre, precum și dezvoltarea capacităților necesare.
Declarația consultată de Reuters subliniază: „În lumina faptului că aspectele ce trebuie abordate sunt atât de urgente și vaste, ne extindem acțiunile comune în domeniul climatic și dezvoltării, consolidând cooperarea noastră pentru a crește finanțarea și pentru a măsura rezultatele, consolidând colaborarea la nivel național și crescând cofinanțarea și implicarea sectorului privat”.
COP 28, cea de-a 28-a Conferință a Părților (COP 28) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), are loc în Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.