Luni, 22 mai, Ministerul Educației a anunțat că se lucrează la actele normative care vor permite salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislație, ceea ce ar însemna o creștere de 9%.
Ministerul Educației a anunțat că în urma discuțiilor de duminică, 21 mai, la care au participat Premierul României Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţi ai Executivului şi liderii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, s-au luat mai multe decizii.
”Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022”, a transmis instituția printr-un comunicat.
Rezultatele discuțiilor dintre sindicaliști și Guvern
Potrivit analizei Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior, mai precizează sursa citată.
Totodată, se lucrează la:
- acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi;
- acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate.
”Menţionăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României.
Reiterăm faptul că educaţia reprezintă o prioritate naţională pentru partidele aflate în actuala Coaliţie de guvernare”, se mai arată în comunicat.
Peste 150.000 de cadre didactice sunt în grevă generală
Astăzi este prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România, anunțată încă de săptămâna trecută. Potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. Mai mult, de la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.
Sindicaliștii au mai transmis că durata grevei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul.
”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.
”Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a precizat Marius Nistor, la Palatul Victoria.