Inițiativa Roskomnadzor a fost impusă după ce Meta Platforms a implementat diverse restricții pe rețelele de socializare împotriva presei ruse. Potrivit Reuters, momentan, nu se știe ce implică restricțiile respective, Meta Platforms a refuzat să răspundă întrebărilor primite, relatează MediaFax.

Celebra platformă de socializare a fost acuzată că încalcă drepturile şi libertăţile omului, inclusiv drepturile şi libertăţile cetățenilor ruși. De asemenea, YouTube şi Twitter se află pe lista neagră.

Rușii protestează împotriva războiului din Ucraina

După invadarea ilegală a Ucrainei, câțiva cetățeni ruşi au scris, pe rețele de socializare, diverse mesaje care încurajau oamenii să protesteze împotriva războiului din Kiev. Reamintim, însă, că în Rusia există legi stricte pentru proteste, manifestațiile încheiindu-se adesea cu arestări.

Nu doar oamenii obișnuiți au criticat aspru acțiunile recente ale lui Vladimir Putin, ci și personalități marcante, precum criticul de teatru Elena Kovalskaya și Vladimir Jurowski, directorul muzical al Operei de Stat Bavareze și dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, potrivit OperaWire.

Vladimir Putin, criticat de artiștii din Rusia: E inacceptabil să fii plătit de un criminal

Elena Kovalskaya a spus că demisionează de la conducerea Centrului Teatral Meyerhold din Moscova.

„Prieteni, ca protest împotriva invaziei rusești a Ucrainei, îmi dau demisia din postul de director al teatrului de stat – CIM. Nu poți lucra pentru un criminal și să fii plătit”, a scris aceasta pe rețelele de socializare.

Vladimir Jurowski a spus că susține suveranitatea Ucrainei și condamnă agresiunile militare ale Armatei Ruse.

„Nu am crezut că este posibilă începerea unei agresiuni militare din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sunt profund indignat de această acțiune, dar și extrem de trist, pentru că sunt legat de ambele țări prin istoria familiei mele. Sper că pacea va fi restabilită cât mai curând posibil.”, a declarat acesta.

El a adăugat că va schimba programul a două concerte din Berlin, înlocuind „Marșul slav” al lui Piotr Ilici Ceaikovski cu imnul Ucrainei.

Vladimir Jurowski este fiul dirijorului rus Michail Jurowski, care a activat la Teatrul Bolșoi din Moscova și la Orchestra Simfonice Radio Moscova. Bunicul său este dirijor, însă provine din Ucraina Sovietică, unde s-a implicat inclusiv în Comitetul Evreiesc Antifascist.

În trecut, Vladimir Jurowski a spus că nu îl leagă nimic de regimul lui Vladimir Putin și că „acolo unde domnește războiul, noi, muzicienii, trebuie să ne asigurăm că rațiunea și valorile umane universale înving.”