Vor primi mai puțini bani la pensie? Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, spune că „lucrurile sunt foarte amestecate” pentru vârstnicii care au primit decizii de micșorare a pensiilor.

Mulți au aflat că vor primi mai puțini bani la pensie

Potrivit specialistei, pensiile scad în cazul acestor vârstnici, pentru a fi mărite în septembrie. Astfel, autoritățile vor putea susține că le-au mărit pe toate, spune Dorina Barcari.

Din acest motiv, ea spune că „lucrurile sunt foarte amestecate”. O serie de pensionari din toată țara au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor, motivate „de așa zise erori de calculare ale funcționarilor, care au creat debite în sarcina lor”.

Mai mult, li se și rețin niște sume de bani, după ce că li se scade pensia, susține specialista. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că există o lege, 125/2014, care spune că erorile de calcul, care generează debite în sarcina pensionarilor, nu se rețin din veniturile pensionarilor.

„Lucrurile sunt foarte amestecate. Deja o serie de pensionari din toată țara au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor, motivate fiind de așa zise erori de calculare ale funcționarilor, care au creat debite în sarcina lor. Și după ce că li se scade pensia, li se și rețin niște sume de bani, cu toate că există o lege, 125/2014, care este făcută în conformitate cu cerintele europene, care spune la articolul 1 că erorile de calcul, care generează debite în sarcina pensionarilor, aceste debite nu se rețin din veniturile pensionarilor. Și cu toate astea, ele sunt reținute pentru că e băgată o șopârlică la sfârșitul articolului, în baza unei contestații. Ori contestația, dacă ei nu știu legea, nu o citesc, nu fac contestație, li se rețin”, a explicat Dorina Barcari la B1 TV.

pensie, pensionari, pensii
SURSA FOTO: Pexels

Specialista spune că disperarea este maximă

Specialista susține că a fost contactată recent de aproximativ trei persoane care s-au trezit într-o astfel de situație. Potrivit explicațiilor oferite de Dorina Barcari, „disperarea este maximă”, iar oamenii „sunt la limită”.

Ea spune că acest joc este unul „urât”, iar mulți sunt „deja căzuți în stare de depresie”. Ca să-i ajute, specialista spune că le-a dictat multora prin telefon cum să facă contestația.

„Chiar azi dimineață m-au sunat vreo 3. Ori asta înseamnă că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări, vezi Doamne, în septembrie, ca să vină că le măresc pe toate. Vă spun, disperarea este maximă. Oamenii sunt la limită. E un joc urât.

(…) Nu constată că, nu-i așa? Vezi Doamne, în baza unor calcule, cu noua lege, cu nu știu ce, să fie că le crește ceva, dar vă spun eu că mulți sunt deja căzuți în stare de depresie, plâng. Eu le-am dictat la foarte mulți contestație prin telefon, să o facă repede. Nu sunt în stare, nu mai sunt psihic în stare să mai facă vreun demers, nu mai pot, sunt sătui, li s-a instalat lehamitea și disperarea, o combinație îngrozitoare, oameni care au muncit, că ăștia nu sunt oameni care au chiulit”, a conchis Barcari.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a informat zilele trecute că reforma sistemului public de pensii intră în faza de organizare logistică, astfel încât toți pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023.

Guvernul României a aprobat ca Poșta Română să fie instituția care să ofere servicii integrate de pregătire și expediere a plicurilor care conțin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va încheia o convenție cu Compania Națională Poșta Română.