Recalcularea pensiilor: 100.000 de decizii, tipărite deja
Aproximativ 100.000 de decizii privind recalcularea pensiilor au fost tipărite, puse în plicuri și predate Poștei Române. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), a prezentat un exemplu de plic și decizie, similar cu cele care vor ajunge la milioane de pensionari.
El a explicat procedura de primire a acestor documente, subliniind că deciziile vor fi trimise obligatoriu cu confirmare de primire și vor fi înmânate personal destinatarului.
Daniel Baciu a declarat că, începând de astăzi, au fost pregătite calupuri de decizii care au fost verificate și semnate, iar prin borderou au fost transmise către Poșta Română. Aproximativ 100.000 de decizii au fost deja trimise. Între 1 august și 15 august, majoritatea deciziilor vor fi trimise către pensionari, existând o întârziere între momentul trimiterii și cel al primirii, datorită procedurii de confirmare de primire.
„De azi și până pe 15 august urmează să trimitem marea majoritate a deciziilor către pensionari, va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel in care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimise obligatoriu cu confirmare de primire si vor fi înmânate personal destinatarului”, a declarat Danile Baciu la Realitatea Plus.
Recalcularea și sporurile nepermanente
Ministrul Muncii a anunțat că pensionarii vor primi în august deciziile privind recalcularea pensiilor conform noii legi. De la 1 septembrie, va avea loc o mică recalculare pentru sporurile nepermanente.
Dacă după 1 septembrie vor fi aduse adeverințe suplimentare, acestea vor fi luate în considerare, iar pensionarii își vor primi banii începând cu luna următoare.
Creșterea vârstei de pensionare
Conform noilor directive europene, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va crește treptat până la 65 de ani. Simona Bucura Oprescu a explicat că această măsură este implementată în baza unui mecanism care asigură că vârsta de pensionare nu va fi crescută decât dacă speranța de viață se modifică semnificativ. Aceasta cerință europeană, adoptată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevede creșterea graduală a vârstei de pensionare până în 2025.
Pentru a proteja femeile, au fost introduse două măsuri compensatorii, detaliate de ministrul Muncii. Aceste măsuri au fost concepute pentru a asigura o tranziție echitabilă și a atenua impactul creșterii vârstei de pensionare asupra femeilor.