În ultimele zile din 2017, Guvernul a pregătit o surpriză multor sute de mii de românii. Cei cu veniturii din chirii, din investiții, din activități independente și nu numai, erau obligați să depună, până la 31 ianuarie, un formular în care să-și declare sumele încasate în cursul anului trecut.

Pe baza acestuia, urma să se plătească contribuțiile sociale în 2018, asta chiar dacă pentru acest an nu se mai obținea niciun venit. Protestele ferme ale societății civile cât și situația creată la ANAF, care nu are capacitatea să administreze depunerea și gestionarea declarațiilor, au făcut ca guvernanții să dea înapoi. Cel care a dat semnalul a fost președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am solicitat ca, în prima ședință de Guvern, să se adopte o ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să mergă până la eliminarea D600“, a declarat Dragnea. În scurt timp, Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care termenul de depunere a Declaraţiei 600 se amână.

Cert este că și până acum existau profesii care depuneau declarația, iar acest lucru era ceva normal. Dar nu plăteau, și conform noii legi nici acum nu aveau de achitat, contribuții pentru banii neîncasați.

Citiți și: Eugen Teodorovici: Vom rezolva cu formularul 600

Eugen Teodorovici a declarat la ieșirea de la CEx PSD, ședință în care a fost votat să ocupe funcția de ministru al Finanțelor, că termenul de depunere a formularului 600 va fi prelungit, iar apoi va avea o discuție cu reprezentanții ministerului și cei ai ANAF pentru a regândi sistemul de declarare pentru plata CAS si CASS.

Istoria și viitorul D600

În 2012, Agenția Națională de Administrare Fiscală publica un act prin care aproba modelul unei noi declarații – formularul 600. Aceasta era utilizată pentru a raporta la Fisc veniturile care reprezentau baza de calcul a contribuțiilor datorate la pensii de persoanele fizice. Atunci, declarația se depunea de cei cu întreprindere individuală, membrii întreprinderii familiale, PFA-uri, persoanele care realizau venituri din profesii libere și de cei care realizau venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

 

Declarația nu trebuia depusă de cei care aveau contract individual de muncă, de șomeri sau de către cei care realizau venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și drepturi conexe. În forma adoptată în 2017, prin ordonanța 79, lucrurile s-au complicat mult, și mai multe sute de mii de persoane s-au văzut nevoite să depună Declarația.

Chiar dacă Liviu Dragnea spune că se poate renunța la Declarația 600, trebuie știut că nu este chiar atât de simplu. „În unele situații, există posibilitatea plății acestor contribuții prin stopaj la sursă. Există însă alte situații, cum ar fi cei care obțin exclusiv venituri din chirii. Acolo cred că va trebui depusă Declarația 600. Există soluții de îmbunătățire a modului de completare și de depunere a acestei de clarații, cât și raportat la obligativitatea categoriilor de persoane. Adică de la o bază foarte largă de contribuabili, cred că se poate reduce această arie numai la câteva categorii de contribuabili“, arată consultantul fiscal Dragoș Pătroi.

Acest articol a fost publicat în numărul 4 al revistei Capital, diponibil la chioșcuri în săptămâna 29 ianuarie- 4 februarie 2018