Pretul petrolului a urcat ieri ca urmare a zvonurilor din piata legate de o eventuala reducere a productiei OPEC in luna februarie. In primul rand, Iranul a declarat deschis ca va solicita acest lucru la urmatoarea intalnire a conducerii tarilorl membre. Al doilea motiv este reprezentat de intentia sauditilor, care detin cea mai mare pondere din randul tarilor OPEC, de a extrage luan aceasta petrol „sub cotele normale”.

Ali al-Naimi, ministrul saudit al Petrolului a afirmat astazi ca „regatul se straduie sa mentina un echilibru in piata” si ca vor fi luate orice fel de masuri „care sa poata sa mentina un preturile la un nivel stabil”. Din luna iulie pana acum, cand s-a inregistrat valoarea record a petrolului, pretul a scazut cu circa 71%.

Declaratiile si-au facut efectul scontat de producatori, pretul crescand ieri pentru prima data in ultimele sase zile de tranzactionare. Astfel, la New York cotatia era de 37,78 dolari, in crestere cu 0,19 USD, in timp ce la Londra era de 44,83 dolari, cu 1,92 dolari mai mult. Cu toate acestea, cererea de petrol este in continuare in scadere, cauzata atat de contractiile economiilor dezvoltate, cat si de implementarea energiilor regenerabile.