Declarația unică pentru anul 2025, cunoscută sub denumirea de formular 212, a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial. În curând, aceasta va fi disponibilă și pe platforma ANAF pentru completare și transmitere. Toate persoanele fizice care au realizat în 2024 venituri din activități independente sau alte surse precum investiții, dividende, dobânzi bancare sau criptomonede, trebuie să depună declarația până la termenul limită, stabilit la 25 mai 2025.

Modificări fiscale pentru PFA-uri și alte categorii de contribuabili

Contribuabilii care desfășoară activități independente, inclusiv cei înregistrați ca persoane fizice autorizate (PFA), vor întâlni schimbări semnificative în procesul de declarare și plată în 2025.

Unele reglementări au fost implementate încă din 2024, iar altele au intrat în vigoare recent.

Aceste modificări afectează atât plafoanele de venit, cât și obligațiile fiscale, detalii importante fiind disponibile în materialele informative emise de ANAF.

Venituri din chirii: reglementări noi

Pentru veniturile obținute din chirii, venitul net anual se calculează prin scăderea unei cote fixe de 20% din venitul brut.

inchiriere chirii
SURSA FOTO: Freepik

În cazul veniturilor provenite din cedarea folosinței bunurilor și achitate de entități juridice sau alte entități care conduc evidență contabilă, impozitul este reținut la sursă și considerat final.

De asemenea, au fost eliminate prevederile prin care închirierea a mai mult de cinci proprietăți era clasificată ca activitate independentă.

Eliminări și ajustări fiscale în Declarația unică 2025

Au fost eliminate mai multe opțiuni, inclusiv determinarea venitului net în sistem real, deductibilitatea costului de achiziție pentru aparatele de marcat electronice și posibilitatea de a direcționa 3,5% din impozitul anual către diverse entități.

În plus, au fost aduse modificări în modul de calcul și stabilirea obligațiilor fiscale anuale privind contribuțiile sociale, inclusiv pentru sănătate, aplicabile veniturilor din activități independente sau alte surse.

Venituri din activități sportive: reguli clare de recalculare

Persoanele fizice care realizează venituri din contracte sportive de la mai mulți plătitori și au o contribuție la sănătate reținută mai mare decât limita prevăzută de lege trebuie să depună declarația unică pentru recalculare.

Termenul pentru această obligație este tot 25 mai 2025, iar diferențele de contribuții vor fi stabilite și plătite ulterior.

Simplificări în estimarea veniturilor și contribuțiilor fiscale

Începând cu anul fiscal 2025, contribuabilii nu mai au obligația de a depune declarații pentru estimarea veniturilor și contribuțiilor sociale în timpul anului.

Stabilirea și declararea veniturilor efectiv realizate și a obligațiilor datorate se va face doar în anul următor celui de impunere, cu termen de 25 mai 2026.

Această schimbare elimină obligația depunerii declarației pentru cei care încep, suspendă sau încetează activitățile fiscale în cursul anului.

Opțiuni noi pentru contribuabili

Legislația actualizată oferă contribuabililor posibilitatea de a opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în anul curent.

Calculul bazei de contribuție este raportat la 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la 1 ianuarie, indiferent de momentul exercitării opțiunii.

Această prevedere oferă flexibilitate contribuabililor care doresc să gestioneze mai bine obligațiile fiscale.