Iulian Ardeleanu a subliniat importanța digitalizării și simplificării pentru contribuabili prin Declarația Unică Inteligentă

Iulian Ardeleanu a explicat că Declarația Unică Inteligentă va automatiza calculul CAS-urilor și impozitului pe venit, prevenind erorile și eliminând necesitatea controalelor ulterioare.

″Acordăm o atenţie deosebită digitalizării. Vrem simplificare pentru contribuabili şi asta va face şi Declaraţia Unică Inteligentă. Formularul inteligent digital va face calcul automat la CAS-uri şi impozit pe venit. Nu se vor mai putea face erori, nu vor mai trebui controale ulterioare. Înainte de completare, contribuabilul va primi date de la ANAF, legate de veniturile identificate de Agenţie, va vedea ce a raportat angajatorul la ANAF pentru el, la veniturile cu reţinere la sursă, şi va putea face comparaţia între ceea ce ştie şi ceea ce primeşte de la ANAF″, a explicat Iulian Ardeleanu, la Conferinţa Maratonul Fiscalităţii organizată de Profit News TV.

Iulian Ardeleanu a menționat că anul 2025 va fi un an de tranziție. El a subliniat că proiectul privind declarația digitală este în prezent dezbătut cu mediul de afaceri și a primit reacții pozitive. Oficialul de la Finanțe a indicat intenția de a promova actul normativ până la sfârșitul anului și a confirmat că formularul inteligent ar urma să fie disponibil în 2026, pentru veniturile din anul 2025.

″Proiectul cu declaraţia digitală e în dezbatere cu mediul de afaceri şi am avut reacţiii pozitive, vrem să-l promovăm ca act normativ până la finalul anului. Să avem formular inteligent disponibil în anul 2026, pentru veniturile anul 2025″, a precizat oficialul de la Finanţe.

digitalizare
Digitalizare / SURSA FOTO: Dreamstime

El a dorit să alunge îngrijorările legate de securitatea datelor personale în ceea ce privește numărul de identificare fiscală (NIF)

Iulian Ardeleanu a declarat că numărul de identificare fiscală (NIF) nu este invaziv sau dăunător și că sistemul funcționează deja în Portugalia. El a explicat că pentru a beneficia de facilități fiscale, clienții pot fie să furnizeze CNP-ul, fie să obțină de la ANAF echivalentul fiscal al CNP-ului. NIF-ul se obține gratuit și este opțional. Ardeleanu a menționat că se va încerca introducerea obținerii acestuia printr-o aplicație mobilă sau SPV.

″Numărul de identificare fiscală nu este invaziv sau dăunător. Sistemul funcţionează şi în Portugalia. Pentru a beneficia de facilităţile fiscale care vor fi gândite pentru stimularea conformării în anumite sectoare, clientul fie consimte să dea CNP-ul, fie obţine de la ANAF echivalentul fiscal al CNP-ului. Este gratuită obţinerea acestui NIF şi este voluntară, la alegerea fiecăruia. Vom încerca să poată fi obţinut pe telefon, printr-o aplicaţie, sau prin SPV. Cei fără acces la calculator sau internet, sau fără cont în SPV, se vor putea adresa direct organului fiscal. Informaţiile vor ajunge automat la ANAF şi, dacă este cazul, direct în declaraţia unică inteligentă, pentru aplicarea facilităţii fiscale. Trebuie promovat actul normativ″, a conchis şeful Direcţiei Legislaţie Fiscală din MF.