Declarație incredibilă despre pesta porcină: Îmi vine să sparg televizorul

Interesele politice s-au amestecat în problema Pestei Porcine Africane (PPA), iar autorităţile nu au ştiut ce să facă, a susţinut, luni, în cadrul unui forum de specialitate, Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România.

„Din păcate, interesele politice s-au amestecat în problema pestei porcine africane. E adevărat că această pestă este mortală pentru animale, dar pe noi, oamenii, nu ne afectează. Uneori îmi vine să sparg televizorul atunci când se spun lucruri care induc oamenii în eroare. Cu câteva măsuri se poate rezolva problema. Ce nu a recunoscut nimeni? Dacă vă întreb azi care este populaţia României, nimeni nu o ştie să spună exact, iar asta se întâmplă şi la porci. Din statistica ANSVSA, noi ştiam că populaţia de porci este în jur de 800.000 de capete, iar acum ne-am trezit că avem 1,2 milioane de crescători porci şi, cumulat, am ajuns la vreo două milioane de porci. A doua problemă este că nu am ştiut să luăm măsuri clare de a început, prin acordarea despăgubirilor şi prin crotalierea porcilor. Părerea mea este că, în cazul pestei porcine africane, ANSVSA nu a ştiut ce să facă şi nu acuz pe nimeni”, a afirmat Rădulescu. 

În ceea ce priveşte activitatea micilor producători, preşedintele AFR a menţionat că dacă aceştia nu se vor asocia nu vor avea nicio şansă. 

„Din păcate, reţelele de magazine au partea lor pe care trebuie să o înţelegem: vor o anumită cantitate etc. În România mâncăm 85% peşte de import, deşi este ţara cu cea mai mare suprafaţă de apă dulce din Europa. Există şi o problemă de mentalitate: avem această teamă că ne furăm unul pe altul. E o chestiune pe care cu greu generaţiile mai tinere vor trece peste această psihoză. Ne adunăm cu toţii, stabilim chestii şi după aia ajungem la întrebarea: ‘Cine conduce?’. Micii agricultori nu vor avea nicio şansă dacă nu se vor asocia. Este nevoie de cooperativă, pentru că numai aşa micii fermieri vor intra în reţelele de magazine. Nu trebuie să inventăm noi modele, pentru că acestea există de mult în Europa. Problema e că ajungem greu la ele. Un lanţ integrat, aşa cum există în Europa, este format din producători, procesatori, comerciantul sau o cooperativă care le poate integra pe toate”, a spus Adrian Rădulescu. 

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a participat, luni, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, intitulat „Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economică a României”. AGERPRES