Ce spune Mircea Geoană despre tancurile Abrams

Sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Constanța, Mircea Geoană a fost întrebat despre gradul de urgență al necesității de modernizare a Forțelor Navale Române, iar secretarul general adjunct al NATO a făcut o serie de precizări în acest sens.

“România în particular şi multe alte ţări NATO din Europa, nu doar din regiunea noastră, dar şi din Europa, au fost decenii lungi de subinvestiţie în Apărare ceea ce numim în jargon internaţional colectarea dividendelor păcii pentru că după terminarea Războiului Rece riscurile de securitate în Europa păreau să fie minime sau total absente. Şi atunci într-o logică de vase comunicante riscuri de securitate mai mici, cheltuieli de apărare mai mici”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a adăugat faptul că este momentul potrivit pentru investiții în înzestrarea armatei, dat fiind faptul că Europa trece prin momente de tensiune.

“Şi acum suntem în situaţia să realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcţii şi este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut timp de decenii şi este valabil pentru România, este valabil şi pentru alte ţări aliate în principal europene. SUA, pentru că au un rol global, au suferit mai puţin din acest punct de vedere. Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap şi de aceea NATO este foarte util pentru ţările aliate pentru a fi siguri că investesc ţările aliate, România, într-o manieră care să aibă sens”, a explicat secretarul adjunct al NATO.

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică are un rol de ordonare a investiţiilor în apărare.

“Pentru că nevoile sunt atât de mari, competiţia între nevoi este atât de mare încât noi suntem un factor de ordonare a priorităţilor şi de aceea lucrăm cu aliatul român, cu aliatul bulgar, cu fiecare aliat în parte, începem şi un nou ciclu de planificare militară în NATO în care vom conseia aliaţii noştri şi la o altă problemă nu doar între câte nevoie ai pentru forţele aeriene versus forţele navale versus forţele terestre sau cibernetic sau spaţial. Vom spune cât de multe forţe convenţionale faţă de cât de multe elemente de tehnologie de ultimă generaţie, pentru că vrem să evităm o falsă dilemă pentru aceeaşi bani, în cazul României 2,5% să aleagă între sisteme de care avem nevoie”, a mai afirmat Geoană.

În concluzie, Mircea Geoană a precizat că încurajează România să cumpere tancuri Abrams , aceasta fiind o investiție pe care țara noastră o poate „recupera,” dat fiind deficitul din ultimii ani.

“Decizia de a cumpăra tancuri Abrams e o decizie a României pe care noi o respectăm şi o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu şi NATO este locul optim în care ţările pot să îşi planifice atât la nivel naţional, cât şi în NATO nevoile de apărare. Sper ca şi România să recupereze aceste deficite de investiţii din ultimii ani, să o facă inteligent, investind şi în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanţi”, a explicat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Cât vor costa tancurile Abrams

Vineri, Ministerul Apărării Naționale a salutat notificarea trimisă Congresului SUA joi, privind achiziția de către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2. Pe lângă aceste tancuri considerate cele mai bune în lume, țara va investi în echipamente grele, muniție și simulatoare pentru instruire, în cadrul unui program evaluat la peste un miliard de dolari.

Pentagonul a anunțat joi că Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de tancuri de luptă M1A2 Abrams către România, cu o sumă estimată la 2,53 miliarde de dolari. Certificatul necesar pentru această posibilă tranzacție a fost emis de Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (DSCA), care a notificat Congresul în acest sens, conform unui comunicat de presă.

Guvernul României a solicitat achiziționarea a 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams, însoțite de alte echipamente și elemente de sprijin logistic, iar costul total estimat al programului se ridică la 2,53 miliarde de dolari.

Conform defensenews.com, România se află în poziția de a deveni al doilea operator al tancului Abrams în Europa. Această perspectivă vine în urma semnării, în 2022, a unui acord de către guvernul polonez în valoare de 5 miliarde de dolari, pentru achiziționarea a 250 de tancuri. Mai mult, Polonia a plasat o a doua comandă în ianuarie 2023 pentru încă 116 de tancuri Abrams, evaluată la 1,4 miliarde de dolari.