Mulți americani asociază termenul de “pirat” cu un barbat cu barbă, cu cârlig la picior și cu un ochi acoperit, de pe mările de altădată. În multe imagini ei sunt caricaturizați ca oponenți ai comerțului liber și capitalismului.
Jean-Philippe Vergne nu vede lucrurile în acest fel. El crede că pirații există astazi în mai multe domenii vaste decât pe mări. De asemenea, el crede că aceste grupuri de pirați formează bazele pentru avansul capitalismului.
În cartea “Organizația pirat: Lecții de la marginile Capitalismului”, co-autorii Jean-Philippe Vergne și Rodolphe Durand definesc pirații ca grupuri organizate care operează în teritorii noi și neexplorate. Aceste grupuri tind să instituie un set de reguli care contestă legile și normele pe care guvernele și corporațiile le-au creat și, dacă reușesc, le schimbă în bine.
“Fie că vorbim de cei de pe mările din secolul al 17-lea sau din cyberspace-ul din zilele noastre, ceea ce ei vor să facă este să conteste statele care se consideră singurele furnizoare de reguli pentru aceste teritorii și de aceea ei influențează modul în care industriile evoluează”, a declarat Vergne pentru The Daily Ticker.
Piații din secolul al 17-lea au stabilit multe reguli pentru democrațiile guvernelor de acum: ei și-au stabilit căpitanii prin alegeri, au avut multiple ramuri ale conducerii pentru a permite verificări și bilanțuri, au creat forme ajutor social pentru colegii suferinzi și au permis femeilor să participe la forța de muncă.
Astăzi, pirații operează în multe domenii, dar cei mai mulți s-au înființat în spațiul virtual. Grupuri și site-uri web precum Anonymous, 4chan, Reddit sau Wikileaks asigură terenul pentru cei care vor să provoace și să schimbe societatea de azi.
Aceste grupuri au lansat diverse campanii de succes pentru a contesta practicile etice ale companiilor, informațiile privind deducerile acordate de guvern sau reglementările guvernului privind internetul.
Când campania de interzicere a pirateriei online (Stop Online Piracy Act – SOPA) a fost introdusă în congresul american și a amenințat cu folosirea legii dreptului de autor pentru a schimba forma internetului în totalitate, aceste organizații sărit la acțiune. Wikipedia, Reddit și multe alte site-uri au lansat atacuri care au distrus serverele mai multor organizații pro-SOPA.
Site-urile de data-sharing (schimburi de date) precum Napster au schimbat de asemenea fața capitalismului. Aceste site-uri au schimbat apetitul publicului de la consumul musical bazat pe album către consumul unei singure melodii, pavând astfel drumul pentru iTunes al lui Apple.
Următoarea provocare a acestor grupuri innovative nepoftite va fi lupta împotriva regulilor stabilite de guvern atât pentru spațiul cosmic, cât și pentru genomul uman, mai spune Vergne.