'Mă tem că, fără Marea Britanie, Europa ar şovăi în direcţia greşită', a spus el într-o emisiune la BBC. 'Există o adevărată temere în Europa că în cazul ieşirii Marii Britanii, se va produce un efect de contagiune', a avertizat el.
Evidenţiind că cetăţenii din unele ţări rămase în UE se vor întreba 'dacă britanicii o pot face, de ce nu şi noi?', Hammond a spus că aceste ţări 'nu ar avea interesul să demonstreze că noi putem reuşi în afara UE'.
Revenind la discuţiile în desfăşurare cu partenerii europeni înaintea summitului de joi şi vineri de la Bruxelles pentru a evita un 'Brexit', Hammond a spus că acestea vor continua până în ultimul minut. Unele decizii 'nu vor putea fi luate decât de şefii de stat şi de guvern reuniţi' la Bruxelles, a precizat şeful diplomaţiei britanice.
'Partenerii noştri europeni înţeleg că avem nevoie de un acord solid', a spus el, afirmând că mai sunt 'progrese' de făcut şi că 'nu există încă un acord'. El a recunoscut totuşi că Marea Britanie ar putea primi 'mai puţin decât spera' în anumite domenii.
Proiectul de acord înaintat de preşedintele Consiliului European Donald Tusk conţine, în opinia sa, 'un progres major' prin faptul că 'recunoaşte că poate exista o perioadă de patru ani în care oamenii vor putea fi trataţi diferit'.
Premierul britanic David Cameron vrea să blocheze timp de patru ani acordarea de ajutoare sociale pentru lucrătorii din UE veniţi din alte ţări din Marea Britanie. Măsura de neacordare a acestor ajutoare timp de patru ani ar viza în special milionul de lucrători polonezi care trăiesc în Marea Britanie.
'Dacă putem obţine un acord bun, va exista o înţelegere, dacă nu, vom continua să discutăm', a spus el, precizând că Marea Britanie nu va încerca să obţină o schimbare a tratatelor, ceea ce ar întârzia organizarea referendumului. Scrutinul, promis de David Cameron până la sfârşitul lui 2017, ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie a acestui an.
Un sondaj de opinie ComRes realizat pentru Independent şi apărut duminică, fiind efectuat între 10 şi 12 februarie în rândul a 2.018 britanici, arată că 58% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca David Cameron să obţină 'un acord slab' la Bruxelles, în timp ce 21% se aşteaptă 'la un acord bun'. AGERPRES