Pe site-ul ANI va exista o secţiune specială cu formulare ale declaraţiilor de avere şi interese. Declaraţia va conţine câmpuri predefintive şi semnătură electronică, iar informaţia se va stoca într-un cod de bare. Pe baza acestui cod de bare, ANI va extrage datele şi le va introduce automat într-un sistem informatic integrat, care le va analiza şi va spune inspectorilor de integritate unde există probleme. Pentru a nu exista erori la completare, pe site-ul ANI va exista şi un ghid de ajutor.
Demersul mai prevede ca 300 de persoane responsabile din domeniu să fie pregătite profesional şi cursuri de formare pentru 30 de inspectori de integritate. Proiectul se va derula pe doi ani şi are o finanţare de 4 milioane euro prin Programul Operaţional "Dezvoltarea Capacităţii Administrative".
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a arătat că una din marile probleme cu care se confruntă instituţia este lipsa unei jurisprudenţe în instanţele de judecată în domeniul confiscării sumelor provenite din conflictele de interese.
"O vulnerabilitate serioasă o reprezintă în acest moment conflictul de interese, care afectează competitivitatea, mai ales la nivelul comunităţilor locale. Drenarea banilor publici către firme prietene a devenit un mod de viaţă şi acest lucru trebuie schimbat", a spus Horia Georgescu