Euro s-a depreciat din nou marţi faţă de dolar, în pofida eforturilor miniştrilor de Finanţe din zona euro de a apăra moneda regiunii, la întâlnirea care a avut loc la Bruxelles, transmite AP, în ciuda declaraţiilor făcute de Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup.

Marţi dimineaţă euro se tranzacţiona în Europa la 1,2382 dolari, în scădere uşoară faţă de valoarea de 1,2392 dolari înregistrată luni noapte la New York.

Uniunea monetară a Europei este „credibilă”, iar regiunea nu va înregistra o creştere rapidă a preţurilor, în ciuda recentei deprecieri a monedei euro faţă de dolar, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

„Avem încredere că euro este o monedă credibilă”, a afirmat oficialul european, după ce luni euro a atins cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul din ultimii patru ani, deoarece temerile privind datoriile statelor din zona euro au continuat să afecteze moneda euro şi pieţele bursiere mondiale.

Traderii se tem că se vor tipări bani

Unii traderi şi-au exprimat temerilor privind creşterea inflaţiei în zona euro după ce miniştrii europeni de Finanţe au anunţat crearea unui fond de asistenţă financiară în zona euro. Valoarea acestui fond ar putea să atingă 750 miliarde de euro, dintre care 500 miliarde de euro ar urma să provină de la statele membre ale Uniunii Europene iar restul de la FMI. În plus, BCE a indicat că va achiziţiona obligaţiuni publice şi private din zona euro pentru a asigura lichiditatea pieţelor care a devenit „disfuncţionale”. Traderii se tem că prin achiziţionarea obligaţiunilor BCE tipăreşte bani care vor alimenta inflaţia.

După ce a urcat lunea trecută peste pragul de 1,30 de dolari, în urma anunţării unui plan fără precedent de 750 miliarde de euro destinat statelor din zona euro în dificultate, moneda unică a coborât vineri, la ora 8.25 GMT, până la 1,2494 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după data de 5 martie 2009.

SURSA: Agerpres

DETALII:
Citeşte şi Tipărirea de bani, singura alternativă a Europei