Dintre aceștia, cei mai mulți colectează selective plastic (92,7%), hârtie (83,6%), sticle (60,1%) și produse metalice (39,6%). Echipamentele electronice și electrocasnice sunt colectate selective de 35,8% dintre respondenți, conform declarațiilor lor.
Cu toate acestea, volumul deșeurilor de echipamente electrice și electronice colectate, anul trecut, la nivel național nu a depășit 1,5 kg/locuitor, ținta României fiind de 4kg/locuitor. „este clar că trebuie să depunem eforturi mai mari de conștientizare a populației”, a spus Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.
În opinia sa, parteneriatele public-private și dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă sunt două măsuri care ar contribui la creșterea volumelor de deșeuri colectate de la populație.
Conform studiului citat, principalul motiv invocat de cei circa 40% de respondenți care nu reciclează este lipsa containerelor și tomberoanelor diferențiate (72,2%). Alte motive invocate de aceștia sunt lipsa timpului si comoditatea (13,5%), simplul fapt că nu îi interesează (8,3%) și lipsa spațiului de depozitare din casă (6,8%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.300 de persoane, în oraşele cu peste 20.000 de locuitori și urmăreşte să reflecte situaţia din România în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu echipamente electrice şi electronice și atitudinea românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor.
SURSA: Ecotic