Lovitură totală pentru România. Datele oferite de Eurostat indică un declin al populației în țara noastră. dacă în alte state din Europa se anunță o creștere importantă a populației, nu același lucru se poate spune și pentru țara noastră. Pentru România, ca și pentru de alte nouă state membre UE, prognozele sunt sumbre. Câți vom mai fi în următorii zeci de ani?
S-au aflat cifrele care îngrozesc România. Populaţia urbană va creşte în 15 state membre UE, în perioada 2019-2050, şi va scădea în nouă state membre, inclusiv în România, arată cele mai recente prognoze ale evoluţiilor demografice la nivelul ţărilor UE publicate joi de Eurostat.
În fruntea statelor membre care sunt preconizate să înregistreze creşteri ale populaţiei urbane până în 2050 se află Malta, cu un avans de 35,4%, urmată de Irlanda (29,2%) şi Suedia (25,1%). Pe de altă parte, în cazul statelor unde populaţia urbană este prognozat să scadă pe primul loc este Letonia (minus 17,7%), urmată de Grecia (minus 16,7%), Polonia (minus 10,3%) şi România (minus 8,6%), conform Agerpres.
Tot în perioada 2019-2050 se estimează că populaţia rurală va creşte în doar patru state membre UE: Irlanda (24,5%), Suedia (10,9%), Danemarca (1,2%) şi Belgia (1%).
Declin al populației în România
În schimb, România este printre cele 20 de state membre care ar urma să înregistreze un declin al populaţiei rurale. Amploarea acestei scăderi va fi cea mai gravă în Lituania (minus 43,5%), Letonia (minus 37,6%), Bulgaria (minus 26,8%) şi România (minus 25%).
În cazul României, datele publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică arată că populaţia după domiciliu era de 22,089 milioane de persoane, la 1 ianuarie 2021, în scădere cu 0,5% faţă de luna similară a anului trecut.
La 1 ianuarie 2021, populaţia după domiciliu din mediul urban a fost de 12,442 milioane de persoane, în scădere uşoară faţă 1 ianuarie 2020 (0,6%).
Se iau măsuri pentru a contracara scăderea populației
Trebuie subliniat că anterior, specialiștii au avertizat că declinul demografic afectează toate sectoarele economiei: PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, fondurile europene care se alocă în funcție de numărul de locuitori. De altfel, situația demografică a României a fost unul dintre principalele subiecte de la o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu premierul și liderii Coaliției din luna februarie. Din declarațiile miniștrilor de atunci, a reieșit că sunt deja luate în calcul mai multe măsuri.
Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București, a explicat atunci că depopularea va lua dimensiuni din ce în ce mai dramatice.
Sursă foto: Dreamstime