Declinul economiei Ciprului în 2013 va fi mai redus decât s-a estimat

Declinul economiei Ciprului în acest an va fi mai puţin sever decât se aşteaptă creditorii internaţionali ai ţării, a declarat joi la Londra ministrul cipriot de Finanţe, Haris Georgiades, transmite Reuters.

Impactul măsurilor de austeritate impuse de UE, BCE şi FMI în schimbul pachetului de asistenţă financiară a fost supraevaluat iar băncile cipriote nu au nevoie de ajutor suplimentar, a explicat oficialul de la Nicosia.

Acesta a adăugat că economia Ciprului a făcut faţă mai bine problemelor economice decât se estima şi beneficiază de pe urma redresării zonei euro.

‘În ciuda dificultăţilor şi a măsurilor dure impuse la toate nivelurile Ciprul este într-o situaţie mult mai bună decât ne-am aşteptat. Anul acesta declinul PIB va fi de aproximativ 7%, cu 2% mai puţin decât s-a estimat’, a declarat ministrul cipriot de Finanţe.

Economia Ciprului a înregistrat, în trimestrul doi din 2013, cel mai semnificativ declin anual de la mijlocul anilor ’70, conform datelor oficiale publicate recent de autorităţile de la Nicosia.

Produsul Intern Brut al Ciprului s-a contractat cu 5,9% în perioada aprilie – iunie 2013, faţă de perioada similară din 2012. Comparativ cu primele trei luni din 2013, economia a înregistrat în trimestrul II o scădere de 1,8%, al optulea trimestru consecutiv de declin.

Conform estimărilor Comisiei Europene, BCE şi FMI, economia Ciprului ar urma să înregistreze un declin de 8,7%, în 2013 şi de 3,9%, în 2014, înainte de a reveni pe creştere în 2015.

După lungi negocieri, UE, BCE şi FMI au acceptat la finele lunii martie să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări, etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit astfel a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

SURSA: Agerpres