Economia SUA s-a contractat uşor în primele trei luni din 2015, din cauza aprecierii dolarului şi a vremii nefavorabile, dar există semne că ritmul de creştere al PIB-ului a accelerat în trimestrul doi, transmit AP şi Reuters.
Conform datelor publicate, miercuri, de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada ianuarie – martie 2015 o scădere anuală de 0,2%, în timp ce estimarea din luna mai indica un declin de 0,7%.
O creştere mai accentuată a cheltuielilor de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) a determinat Departamentul Comerţului să revizuiască datele. În primele trei luni ale anului, cheltuielile de consum au urcat cu 2,1%, faţă de un avans de 1,8% raportat luna trecută. Valoarea stocurilor acumulate în primul trimestru a fost revizuită în creştere, datele arătând o creştere de 99,5 miliarde de dolari, faţă de un avans de 95 miliarde de dolari estimat anterior.
Exporturile au fost afectate de aprecierea dolarului, care face bunurile din SUA mai scumpe peste hotare. În ultimele 12 luni, dolarul s-a apreciat cu 15% faţă de un coş de valute.
Importurile au urcat cu 7,1% în primul trimestru din 2015 în timp ce exporturile au scăzut cu 5,9%.
Companiile petroliere şi-au redus investiţiile şi activităţile de explorare. Investiţiile în structurile nerezidenţiale, care includ forările şi explorările zăcămintelor energetice, au scăzut cu aproape 19%, cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani.
Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.
AGERPRES