Diminuarea cu 7% a remiterilor românilor care lucrează în străinătate, consemnată în 2013, a condus la scăderea numărului de locuinţe noi livrate pe piaţă, în contextul în care economiile rezultate în urma muncii în străinătate sunt direcţionate cu preponderenţă către construcţia sau achiziţia de locuinţe noi, potrivit unei analize realizate de producătorul de BCA Xella România.
Datele compilate de producător relevă faptul că atunci când sumele trimise de românii care lucrează în afara ţării scad, se diminuează volumul construcţiilor noi şi creşte volumul renovărilor. Pe parcursul anului trecut, investiţiile în dezvoltarea de construcţii noi au scăzut cu 11%, în timp ce volumul lucrărilor de reparaţii şi renovări a crescut cu peste 11%. Lucrările de renovare au avut anul trecut o pondere de 38,7% în piaţa construcţiilor.
„Există o corelaţie clară între banii care vin de afară şi numărul de construcţii noi finalizate. Scăderile se observă tocmai în zonele recunoscute pentru numărul mare de români care muncesc în străinătate (NE, NV, Sud, n.red.)“, explică Marius Dragne, CEO Xella România.
Pentru a analiza relaţia dintre sumele trimise de românii care lucrează în străinătate şi construcţia de locuinţe noi, Xella a luat o valoare etalon, respectiv o medie de 60.000 de euro pentru construcţii noi, dată de plafonul impus de programul Prima Casă. Calculul producătorului arată că, în ultimii cinci ani, investiţiile în construcţii noi au scăzut treptat de la 3,73 mld. euro, în 2009, până la 2,49 mld. euro, valoare consemnată în 2013. În aceeaşi perioadă remiterile din afara ţării au fluctuat de la 4,85 mld. euro, în 2009, până la 4,23 mld. euro, în 2013.
Interesant este că în ciuda scăderii valorii totale investite în construcţia de locuinţe, se constată o creştere pe segmentul de construcţii de case multifamiliale, adică blocuri de locuinţe realizate de investitori.
Numărul autorizaţiilor de construire au crescut de la 49.835 de documente eliberate în 2012 la 51.225 emise în 2013. Marius Dragne estimează pentru acest an o creştere cuprinsă între 2% şi 5% pe segmentul autorizărilor. „2014 nu va aduce schimbări majore pe piaţa rezidenţială faţă de 2013. În consecinţă, nu cred că vom asista la paşi majori nici pe piaţa de zidărie. Estimez o creştere de 2-3% a volumului şi o stagnare la nivel valoric, comparativ cu anul trecut“, apreciază Marius Dragne.
Potrivit acestuia, anul trecut, piaţa de BCA a scăzut valoric cu 5% până la circa 70 mil. euro şi s-a produs un volum de 1,8 mil. mc.
Afacerile Xella
Pentru acest an, producătorul de BCA se aşteaptă la o creştere de 7-10% a cifrei de afaceri de la nivelul de 43,5 mil. lei, înregistrat în 2013. Compania se concentrează în această perioadă pe creşterea profitabilităţii şi estimează că va ajunge pe profit operaţional în 2015-2016. Profitabilitatea Xella este afectată de investiţia de 32 mil. euro realizată în 2010 în fabrica de la Păuleşti, judeţul Prahova.
Marius Dragne mai spune că impactul taxei pe construcţii speciale e mai mare decât se estima şi se aşteaptă ca o parte din costurile rezultate în urma fiscalizării (taxa pe stâlp şi suprataxa pe combustibili) să fie transferate în preţul de vânzare al produselor.
Xella România face parte din grupul german Xella International achiziţionat în 2008 de fondul de private equity Goldman Sachs şi de PAI Partners. La nivel global, producătorul are 98 de fabrici în 20 de ţări.