UPDATE: Decontaminarea platformei Arpechim costă statul 400 mil. euro

Statul român va trebui să cheltuie peste 400 milioane de euro pentru lucrările de decontaminare care trebuie executate pe platforma combinatului Arpechim de la Piteşti, conform clauzelor din contractul de privatizare a societăţii Petrom, a anunţat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat că, în present, 50 de milioane de euro sunt puşi de către Petrom la trezorerie iar această sumă poate fi folosită. Ministrul a făcut declarațiile în timpul vizitei la staţia de tratare a nămolului, solului şi apei din localitatea argeşeană Oarja.

Borbely a subliniat faptul că România trebuie să utilizeze și bani din fonduri europene pentru că aceste cheltuieli nu pot fi suportate integral din buget.
Mai mult de atât, fondurile europene pot fi o soluție și pentru celelalte zone poluate din România tocmai din cauza lipsei fondurilor pe care le are statul la dispoziție.

Borbely a arătat că, în prezent, există peste 1.200 de situri contaminate în România. România are, până în 2015, circa 170 milioane euro pentru lucrările de decontaminare.

Envisan, sucursala de mediu a grupului Jan De Nul, operează de aproape un an, în Oarja, o instalaţie unică de tratare a deşeurilor, care combină mai multe tehnici, printre care bioremedierea, centrifugarea, recuperarea uleiului, incinerarea nămolurilor şi epurarea apelor. Energia necesară pentru procesare este recuperată din deşeuri, în timp ce aburii generaţi sunt utilizaţi pentru a produce electricitate.

Instalaţia a fost proiectată şi construită de Envisan ca parte a unui contract semnat cu Petrom, referitor la poluarea istorică rezultată în urma funcţionării rafinăriei Arpechim. Proiectul include reabilitarea şi ecologizarea a aproximativ 200.000 de metri cubi de nămol rezidual din lagune.

Finalizarea lucrărilor de la Arpechim este programată pentru toamna anului 2012, după care instalaţia şi personalul vor participa la alte proiecte de mediu din România.
Secţia de petrochimie de pe plat¬for¬ma rafinăriei Arpechim Piteşti a fost cumpărată de către Oltchim în decembrie 2009 de la Petrom. Oltchim a investit peste 52 milioane euro în această secție, în speranța că va mări producţia combi¬na¬tu¬lui şi va contribui la redresarea situaţiei financiare.

Cea mai mare companie românească, Petrom, este controlată de grupul austriac OMV din 2004, odată cu încheierea procesului de privatizare.