Folosirea unei plante ca obiect decorativ intr-o camera este la fel de justificata artistic ca si decorarea apartamentului cu o mobila sau cu un obiect de arta. Tot mai multi designeri de interioare folosesc plante exotice pentru a conferi incaperii un plus de vitalitate.
Plantele de apartament se pot cataloga in plante decorative prin frunze (dracaena, yucca, ficus, kentia, difenbachia, croton), prin flori si inflorescenta (muscate, camelia, kalanchoe, gardenia, cyclamen), plante decorative prin port sau habitus (genul copac: dracena india, ficus; genul port agatator: philodendron, hedera, plectratus, ginura). Cactusul este distinct, dar si el face parte din categoria plantelor de apartament, fiind chiar foarte cautat. Bonsaiul este o specie aparte, care necesita si o ingrijire speciala (nu mai vorbim de cultivare), fapt pentru care nu poate fi crescut de oricine. Cele mai cunoscute si solicitate plante sunt muscatele si ficusul. Insa, acum este la moda dracaena.
Intr-un spatiu inchis, principala problema este sursa de lumina naturala. Majoritatea plantelor prefera lumina, insa exista si plante care suporta umbra. Acestea sunt indicate pentru zonele din casa care nu au acces direct la ferestre, cum ar fi holul. Kentia, feriga, aralia sunt plante iubitoare de umbra, iar in prezenta luminii puternice frunzele acestora se necrozeaza (apar pete maronii sau albicioase de cloroza).
Din pacate, aceste plante nu suporta frigul, temperatura minima admisa este de 6-7 oC, asadar nu vor putea supravietui pe balcon.
Ingrasamintele se administreaza de doua ori pe luna
Lumina corespunzatoare, substratul de cultura sau spatiul de nutritie si apa sunt principalele elemente care trebuie atent calculate pentru intretinerea unei plante. In plus, se pot aplica pentru fertilizare, o data la doua saptamani, ingrasaminte pentru a stimula o inflorire cat mai bogata. O alta metoda folosita pentru a beneficia de cat mai multe flori este aceea a „fortarii” plantei. „Unele plante nu trebuie tinute permanent in vegetatie, de exemplu kala, pentru ca nu mai au dupa aceea putere sa infloreasca. Aproximativ doua luni pe an nu vor mai fi udate; astfel isi vor pierde frunzisul, dar nu vor muri. Asadar trebuie neaparat sa uscam plantele doua luni pe an pentru a inflori dupa aceea de fiecare data”, considera Ramona Gherghe, inginer horticol.
Ingrijirea unei plante nu necesita o pregatire sau cunostinte speciale. Este suficient sa stiti ca planta trebuie udata de fiecare data cand pamantul incepe sa se usuce, ca frunzele acesteia trebuie sa respire si trebuie curatate de praf, cu apa (prin stergere sau pulverizare). In momentul in care planta incepe sa creasca, ea trebuie mutata intr-un alt ghiveci mai mare. Vasul in care se face transplantarea trebuie sa aiba gaura de scurgere, pe fundul acestuia trebuie pus un strat de 2-3 cm de nisip pentru drenaj. Cel mai indicat pamant de flori este turba neutra, cu PH neutru si care este acceptata de toate tipurile de plante.
Ramona Gherghe, inginer horticol Cris Garden Plaza
„Din seminte, plantele de apartament se obtin foarte greu. Pentru ca semintele sa germineze si sa ajunga plante, este nevoie de o perioada de timp foarte mare, vreo doi ani de zile, iar rezultatele nu sunt intotdeauna cele dorite.
Atunci cand cumparati o planta trebuie sa fiti atenti la aspectul ei. Frunzele sa nu fie necrozate, tulpina sa fie dreapta, sa aiba un port frumos. In general, nu se cumpara plante foarte inflorite. Se iau in stadiul de boboc, pentru ca in perioada urmatoare sa aiba o inflorire cat mai bogata. Si pamantul este foarte important. Nu luati o planta prea uscata, una care se vede ca nu a fost udata, pentru ca ea deja a suferit, iar transportand-o, ea sufera pentru a doua oara.
In cazul in care ati optat pentru seminte, nu uitati sa verificati certificatul de calitate, unde ar trebui sa fie trecuta puritatea, capacitatea de germinare a semintei (sansele semintelor de a deveni planta). Acordati atentie termenului de valabilitate si puterii de germinatie a semintelor, ideal peste 95%.
Pentru cei care au ficus, este bine de stiut ca acesta trebuie taiat periodic sub inforescenta, astfel incat sa se ramifice cat mai mult.”