Liderul separiștilor pro-ruși din estul Ucrainei a făcut un apel la rezerviști să se prezinte la birourile militare de recrutare, asta în timp ce Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a raportat încălcări ale armistițiului din estul țării.
Decretul general de mobilizare a fost semnat! Situație fără precedent în Ucraina
Denis Pușilin, liderul ”republicii” separatiste proruse de la Donețk, a făcut o declarație video în care a făcut apel la colegii săi rezerviști să se prezinte la birourile militare de recrutare, subliniind că ”astăzi am semnat decretul general de mobilizare”.
Acest anunț vine în momentul în care observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au raportat o „creştere spectaculoasă” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, loc în care separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, scrie France Presse.
Într-un comunicat de presă, instituția spune că a fost observată o creștere spectaculoasă a acțiunilor armate de-a lungul liniei de front, precizând, totodată, că există la fel de multe incidente ca înainte de acordul semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.
222 de încălcări ale încetării focului
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a precizat, în cursul zilei de joi, că au fost raportate 222 de încălcări ale încetării focului pe linia de front din regiunea Donețk, sub controlul separatiştilor pro-ruşi, printre care 135 de „explozii”, faţă de 189 miercuri şi 24 marţi.
În plus, Organizația a raportat 648 de încălcări, printre care 519 „explozii”, faţă de 402 miercuri şi 129 marţi, în regiunea Lugansk, alt oraș controlat de separatiștii pro-ruși.
În comunicatul de presă trimis de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se arată că organizația ”face apel la părţi să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict”.
OSCE, organizaţie din care fac parte Rusia şi Statele Unite, a desfăşurat o misiune de observare în Ucraina în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi declanşarea conflictului dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Acest conflict a făcut peste 14.000 de morţi, scrie presa internațională.