Deduceri de taxe pentru companiile care angajează tineri. Se dorește scăderea ratei de somaj în rândul acestora. Ce prevede programul de guvernare

Programul de guvernare depus marţi la Parlament de prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă,  prevede instituirea unei sume de 1.000 de lei pe lună deductibilă din valoarea impozitelor care să fie acordată companiilor care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani.

Așadar, la secţiunea „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii” din măsurile avute în vedere pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se menţionează: „Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toţi agenţii economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajaţi. Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani”.

Instituirea sumei de 750 de lei pe lună și pentru cei care angajeză persoane ci vârsta între 55 și 65 de ani

Totodată, programul de guvernare include instituirea unei sume de 750 lei pe lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toţi agenţii economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55 şi 65 de ani.

„Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă după tinerii sub 24 de ani”, se precizează în documentul citat.

Programul de guvernare mai prevede și implementarea proiectului ”România Educată”

Baza de plecare pentru construcţia în educaţie pentru perioada 2021 – 2024 este operaţionalizarea şi implementarea proiectului „România Educată”, măsurile pentru perioada de pandemie cu SARS-CoV-2 reprezentând o prioritate în domeniu, potrivit programului de guvernare propus de Guvernul Nicolae Ciucă.

Sistemul de educaţie va fi reformat având la bază un set asumat de valori care presupun reducerea decalajelor din sistem şi asigurarea şansei la o educaţie de calitate pentru copiii şi pentru tinerii din toate mediile; susţinerea şi motivarea excelenţei în cadrul procesului educaţional; asigurarea de repere valorice şi promovarea eticii în educaţie, dar şi în viaţa de după absolvire; dezvoltarea holistică a triunghiului minte-corp-suflet, cu ajutorul consilierii şi al măsurilor de sprijin, se arată în document.

Va fi realizată menţinerea de standarde ridicate în formarea cadrelor didactice şi, implicit, în educaţia oferită elevilor şi studenţilor; însuşirea respectului pentru alte persoane, instituţii, mediu şi societate, ca parte a formării; asigurarea unui parcurs educaţional individualizat pentru fiecare elev; garantarea respectului pentru diversitate şi a unui mediu tolerant în procesul educaţional; utilizarea de mecanisme transparente de evaluare şi menţinerea unei comunicări deschise şi oneste în procesul educaţional; dezvoltarea parteneriatului şcoală-societate şi menţinerea unui climat constructiv în interiorul sistemului de educaţie.