Modificările normelor fiscale operate la sfârșitul lunii trecute au în vedere, în principal, majorarea accizei pentru motorină, anumite prevederi pentru TVA și stabilirea mai clară a plătitorilor de asigurări sociale.
Guvernul a adoptat o serie de modificări fiscale în ultima ședință a anului trecut, pe 30 decembrie. Deși nu aduce schimbări majore ale legislației, aprobarea unei Ordonanțe de Urgență (nr. 125/2011) în ultima zi a anului, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie anul următor, rămâne o practică neobișnuită.
Partea relativ pozitivă a acestei situații ar fi doar declarația ministrului de restort, Gheorghe Ialomițianu, care a spus că în 2012 nu vor mai avea loc modificări de taxe și impozite. Spunem „relativ pozitivă“, deoarece aceasta înseamnă că nu vor fi operate nici reduceri ale nivelului de taxe sociale percepute angajaților prin angajatori, taxe a căror micşorare este cerută de mediul de afaceri de ani de zile.
Cel mai mare impact din recentele modificări intrate în vigoare îl are acciza la motorină, care a crescut de la 358 euro pe tonă la 374 euro pe tonă. Majorarea de 4,4% va avea ca efect scumpirea combustibilului cu 2%, conform calculelor făcute de Ministerul Finanțelor. De altfel, accizele sunt calculate anul acesta la un curs de 4,3001 lei pe euro, cu 0,8% mai mult decât cel de anul trecut. „Avem obligația ca în 2013 să ajungem la motorină la nivelul accizei minime“, motivează Ialomiţianu.
Deduceri la combustibil
Însă cheltuielile cu combustibilul pentru vehiculele utilizate de o companie pentru deplasări în interesul propriu sunt acum deductibile în proporție de 50%. De asemenea, se poate deduce și jumătate din valoarea TVA aferentă achizițiilor de vehicule. Inclusiv la impozitul pe venit din activități independente se pot deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul, potrivit unei analize a companiei de consultanţă fiscală TaxHouse.
Deducerea stabilită este bine-venită, în condițiile în care multe firme sunt obligate să se folosească de autovehicule pentru deplasări ce pot fi considerate în interes propriu. A fost eliminată și obligativitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit în cotă de 10% pentru vânzarea de bunuri în regim de consignație și pentru veniturile obținute pe bază de comision sau mandat comercial. În prezent, persoana fizică beneficiară va trebui să achite impozit anticipat în patru tranșe egale în fiecare an, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Practic, birocrația se mută de la companie la colaborator, iar primul efect va fi nedepunerea respectivelor declarații și a impozitului anticipat. Administrațiile financiare vor fi nevoite să înăsprească controlul contribuabililor persoane fizice, pentru a elimina evaziunea (intenționată sau neintenționată).
CASS pe valoarea premiilor
La categoria contribuții sociale obligatorii (CAS), singurele persoane exceptate de la plată sunt cele asigurate prin sistemul public de pensii și cele care realizează venituri din activități agricole și asocieri fără personalitate juridică, dar nu sunt exceptate de la asigurările sociale de sănătate (CASS). De plata asigurărilor de sănătate scapă doar persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, dar care mai realizează și venituri din salarii, indemnizații de șomaj, pensii sub 740 lei sau activități independente. În schimb, sunt obligate să plătească CASS persoanele care obțin venituri doar din cedarea folosinței bunurilor, investiții, premii și câștiguri din jocuri de noroc, din operațiuni de fiducie sau alte surse.
La capitolul TVA este importantă definirea clară a duratei de utilizare a bunului achiziționat, categorisită drept durată de amortizare fiscală. Mai exact, dacă această perioadă este mai mică de cinci ani, respectivul produs nu mai intră în categoria „bunuri de capital“ și nu i se mai aplică ajustarea TVA posibilă anterior.
Conform calculelor Ministerului Finanțelor, impactul pozitiv al noilor taxe asupra bugetului va fi de 362 milioane lei, însă deducerile acceptate vor duce la o scădere a încasărilor cu circa 290 milioane lei. Dacă mai luăm în calcul și încasările lipsă de la impozit menţionate anterior, care nu vor mai fi reținute la sursă, efectul asupra bugetului va fi mai degrabă negativ.
O mențiune importantă mai ales pentru stabilirea valorii patrimoniale este reevaluarea clădirilor deținute de o companie. În cazul în care clădirile nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, impozitul se majorează automat cu 20% și urcă până la 40% dacă operațiunea nu s-a făcut în ultimii cinci ani.
374 euro pe tonă este valoarea accizei la motorină în prezent, în creștere cu 4,4% față de 2011, care va duce la scumpirea cu 2% a prețului la pompă
„Avem obligația ca în 2013 să ajungem la nivelul accizei minime europene la motorină, am respectat calendarul și îl vom respecta și în 2013.”
Gheorghe Ialomițianu, ministrul finanțelor