Deep fake rusesc la scară mare despre Olimpiadă. Ce a încercat Moscova să facă

În iunie, cu o lună înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris, Rusia a lansat o amplă campanie de deep fake împotriva acestui eveniment sportiv.

Un raport de la Microsoft indică faptul că această campanie a început după ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a permis sportivilor ruși să participe doar cu statut neutru. Campania a inclus site-uri de știri false și un documentar destinat să discrediteze CIO și să sugereze că Jocurile Olimpice vor fi afectate de violență. Propaganda Kremlinului a creat efectiv propria versiune a Jocurilor Olimpice, aliniată la „valorile” pe care guvernul rus încearcă să le impună și destinată să stârnească aversiune față de țările europene, scrie disinfo.md.

Cine nu știe nimic despre Olimpiadă și caută informații pe site-urile mass-media ruse, imaginea prezentată este distorsionată. De exemplu, portalul de știri al canalului TV rus NTV a publicat 18 știri despre jocuri începând cu 26 iulie, ziua deschiderii.

Imaginea care rezultă este alarmantă: ceremonia de deschidere a fost prezentată ca generatoare de scandaluri, s-a raportat că șefului Ministerului Afacerilor Interne i s-a trimis o scrisoare conținând un virus, Macron a fost huiduit, iar jurnalistul italian Angelo Giuliano ar fi fost atât de șocat de evenimentele de la Paris încât ar fi cerut azil în Rusia.

„O astfel de deschidere a Jocurilor Olimpice mă face să vreau să vomit”, o citează NTV pe Victoria Komova, de două ori medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 2012 la gimnastică artistică.

Comentarii similare apar și pe site-ul Perviy canal.

„O scârboșenie care a șocat lumea: Franța a arătat cum poți insulta miliarde de oameni de pe planetă, transformând deschiderea Jocurilor Olimpice într-un spectacol satanist”, scrie sursa citată.

Travestiții au rol de apostoli

Travestiții sunt în rolul de apostoli, iar steagul mișcării sportive este în mâinile călărețului Apocalipsei, spune prezentatorul. El rezumă povestea corespondentului:

„Despre cum au spart francezii fundul pe Sena – Grigori Emelyanov.”

Conform proiectului „Можем объяснить”, citând surse dintr-o agenție de stat și o publicație federală, mass-media a primit instrucțiuni de la administrația prezidențială a Federației Ruse să denigreze Olimpiada și să acopere în detaliu scandalurile asociate cu aceasta. O sursă din agenția de stat a explicat:

„Din moment ce Rusiei nu i s-a permis să participe la Jocurile Olimpice, trebuie să arătăm că nu ar fi trebuit să mergem acolo”.

Rușii insistă că a fost „Cina cea de taină”

Potrivit acelei surse, corespondenții sportivi sunt încurajați să invite experți care pot face comentarii negative despre Olimpiadă. Cuvintele „demonism” și „satanic” sunt folosite frecvent în materialele rusești despre Jocurile Olimpice, în mare parte din cauza prezentării parodice a „Cinei de Taină” de Leonardo da Vinci la ceremonia de deschidere.

Totuși, scena respectivă, care a generat o explozie de indignare pe rețelele de socializare, este vizibil diferită de celebra frescă: în loc de o masă, a fost un podium, iar numărul persoanelor de pe podium era mult mai mare. În plus, pe podium se afla o figură reprezentând pe Bacchus (Dionysos în mitologia greacă), zeul plăcerilor și al sărbătorilor. Regizorul emisiunii, Thomas Jolly, a declarat că producția sa nu avea nicio referire la Cina cea de taină, ci prezenta o sărbătoare olimpică.

Aceste neconcordanțe au amintit unor utilizatori de pe rețelele sociale de un vechi banc sovietic despre un bărbat care se plângea de baia femeilor de vizavi. Când autoritățile au venit să investigheze și nu au observat nimic, el le-a sfătuit să urce pe dulap pentru a vedea mai bine.

Un transgender a concurat la feminin?

Pe 1 august, la Jocurile Olimpice de la Paris, Imane Khalif din Algeria a învins-o pe Angela Carini din Italia într-un meci de box. După ce Carini a refuzat să continue lupta și a izbucnit în plâns, știrea că Khalif ar fi o femeie transgender s-a răspândit rapid în mass-media și pe rețelele de socializare (Lenta, MK, AiF, Mash, Reedus, Strana.ua, Novini, News.ru etc.).

Afirmația că Khalif ar fi un bărbat biologic a fost făcută de personalități celebre precum Donald Trump, Elon Musk și Joanne Rowling, stârnind un val de indignare la nivel mondial, inclusiv printre spectatorii moldoveni ai Jocurilor Olimpice. Zvonurile despre identitatea de gen a boxerului au început să circule chiar înainte de meciul său de la Paris, dar au devenit virale după confruntarea cu italianca.

Nu există dovezi că Imane Khalif ar fi transgender. Dezinformarea a început să se răspândească după ce Khalif a picat un test de eligibilitate la Campionatul Mondial de box din 2023 de la New Delhi, conform Asociației Internaționale de Box (IBA), și a fost descalificată înainte de meciul pentru medalia de aur. Testele au stârnit o dezbatere masivă asupra regulilor de gen săptămâna aceasta la Jocurile Olimpice de la Paris.

Organizația internațională de box a fost subiectul unor controverse legate de transparență și a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. IBA a fost acuzată de lipsă de transparență și a fost condusă, în trecut, de Gafur Rakhimov, descris de Trezoreria SUA ca fiind un șef al crimei organizate. Rakhimov a demisionat în 2019, iar IBA și-a schimbat numele în IBA și l-a ales pe Umar Kremleov, un oficial rus de box apropiat de Kremlin. Aceste mișcări au fost acceptate de CIO, care a impus restricții asupra sportivilor ruși după invadarea Ucrainei.