Deep fake se va pedepsi cu închisoarea în România. Ce trebuie să știe cei care folosesc Inteligența Artificială

deep fake

Concept deep fake/SURSA FOTO: Dreamstime

Bogdan Mihai Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a oferit noi informații despre un proiect de lege care ar trebui să reglementeze şi să pedepsească deep fake-ul. Proiectul se află în Parlament şi prevede o serie de amenzi semnificative, dar și o componentă penală, cu posibilitatea de a merge la închisoare între 1 şi 3 ani.

Secretarul de stat a susținut că deep fake-ul reprezintă un subiect important pentru anul în care suntem. Este vorba despre un an electoral pe tot globul, spune el.

Bogdan Mihai Dumea a oferit explicații despre termenul de „Deep Fake”

Bogdan Mihai Dumea a oferit și explicații despre termenul respectiv. Termenul de „deep fake” face referire la o o tehnologie în care se integrează inteligenţa artificială pentru a crea imagini videoclipuri, materiale audio false.

Secretarul de stat susține că este o tehnologie care ar putea fi folosită pentru a manipula opinia publică.

„Este într-adevăr un subiect important pentru anul în care suntem, un an electoral şi pentru noi şi pentru tot globul, aş putea spune, pentru că avem alegeri peste tot, şi avem, iată, această problemă nouă: deep fake. Este, să spunem aşa, o tehnologie, dacă îi putem spune o tehnologie, în care se integrează inteligenţa artificială pentru a crea imagini videoclipuri, materiale audio false, dar care par în acelaşi timp foarte reale. Şi este într-adevăr o problemă. Este o tehnologie care ar putea fi folosită pentru a manipula opinia publică, pentru a crea ştiri false sau poate chiar de a discredita diverse persoane”, a spus Dumea.

SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul de lege ar trebui să reglementeze şi să pedepsească aceste chestiuni

Cu privire la proiectul de lege, secretarul de stat a explicat că documentul ar trebui să reglementeze şi să pedepsească aceste chestiuni.

Dumea a spus apoi că deep fake este orice conţinut falsificat de tip imagine video sau audio. Conținutul respectiv este realizat cu inteligenţa artificială şi creează aparenţa că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri, fără consimțământul persoanei vizate.

„Dacă este să definim cât mai cât mai bine această chestiune, pot să vă spun cum a fost ea prevăzută până în acest moment în proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, proiect de lege care ar trebui să reglementeze şi să pedepsească aceste chestiuni: deep fake este orice conţinut falsificat de tip imagine video sau audio, care este realizat cu inteligenţa artificială şi care creează aparenţa că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri, persoană care nu şi-a dat consimţământul, şi în realitate acele lucruri, acele aspecte nu au fost spuse şi sau nu au fost făcute de acea persoană”, a conchis Dumea.

Bogdan Mihai Dumea a fost prezent recent la conferința „Sustenabilitate şi digitalizare. Beneficiile inteligenţei artificiale şi pericolul Deep Fake pentru consumator”. Evenimentul a fost organizat de „Asociaţia Sută la Sută Românesc” și „Tribuna Consumatorilor”.

Parlamentul European a aprobat un document legislativ ce vizează reglementarea utilizării AI

Amintim că Parlamentul European a aprobat un document legislativ ce vizează reglementarea utilizării inteligenței artificiale. Noua lege a fost adoptată cu o largă majoritate: 523 de voturi „Pro”, 46 de voturi „Contra”, 49 de abțineri.

Această legislație este cunoscută sub numele de „regulamentul privind Inteligența Artificială”. A fost convenită cu statele membre ale UE în decembrie 2023. Își propune să asigure siguranța și respectarea drepturilor fundamentale, în timp ce încurajează inovația.

Scopul principal ar fi protejarea drepturilor fundamentale, a democrației, a statului de drept și a sustenabilității mediului împotriva potențialelor riscuri asociate cu sistemele de AI cu grad ridicat de risc.