Ce este iodul?
Iodul este un oligoelement care se găsește în apa de mare și în soluri și este esențial pentru menținerea metabolismului și a funcțiilor cerebrale la copii. Insuficiența de iod poate duce la gușă, o umflătură a gâtului, în care glanda tiroidă se mărește pentru a compensa lipsa de iod.
Experții în sănătate publică au descoperit că iodul poate fi pulverizat pe sarea de masă, care a devenit disponibilă în 1924. Până în anii 1950, peste 70% din gospodăriile din SUA foloseau sare de masă iodată, iar pâinea și unele alte alimente erau îmbogățite cu iod, ceea ce făcea ca deficiența de iod să fie rară.
Cu toate acestea, dietele s-au schimbat, alimentele procesate reprezentând acum o mare parte din dieta americană, iar principalele mărci de pâine nu mai adaugă iod.
Din ce în ce mai multe cazuri de deficiență ușoară de iod
Academia Americană de Pediatrie și alte societăți medicale recomandă ca toate femeile însărcinate și care alăptează să primească 150 micrograme de iod în fiecare zi, care pot fi obținute dintr-o jumătate până la trei sferturi de linguriță de sare de masă iodată.
În ultimii 15 ani, cercetătorii americani au raportat din ce în ce mai multe cazuri de deficiență ușoară de iod la femeile însărcinate, un studiu al Universității de Stat din Michigan constatând că aproximativ un sfert dintre acestea nu consumă suficient iod.
Multe vitamine prenatale nu conțin iod, astfel încât medicii recomandă verificarea etichetelor pentru a se asigura că iau multivitamine sau suplimente prenatale potrivite. Unele studii au asociat chiar și o deficiență ușoară cu un IQ mai scăzut și întârzieri de limbaj la copii, dar există dezbateri cu privire la nivelurile exacte ale problemelor.
Nu au existat suficiente cercetări pentru a stabili impactul deficitului de iod asupra populației americane în ultimii ani, scrie medicalxpress.com.