Deficit bugetar în România. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat vineri seară, pe data de 3 noiembrie, că discuția despre gaura de la buget este una „inflamată”, „de percepție”.
Deficit bugetar în România. Deficitul asumat pentru 2023 este de 68,9 miliarde de lei
Potrivit acestuia, „deficitul României asumat pentru acest an este de 68,9 miliarde de lei. În septembrie este de 56 de miliarde de lei, deci practic nu am depășit. În octombrie nu depășim, în noiembrie și decembrie o să avem niște încasări mai mici decât cele care au fost prognozate.”
„Acest buget al României a fost auditat de către Comisia Europeană, că suntem într-un angajament de procedură de deficit excesiv’, a declarat oficialul la Digi24.
Adrian Câciu a explicat că „raportarea corectă se face între programarea bugetară și deficitul efectiv. Dacă vă veți uita la programarea bugetară de pe site-ul Ministerului Finanțelor, deficitul la 9 luni trebuia să fie 3,6%. A fost 3,55. La 6 luni trebuia să fie 2,6%, a fost 2,3%.”
Există nevoia de consolidare bugetară
Ministrul a adăugat: „Nevoia de consolidare bugetară există, pentru că România are o situație destul de complicată. Are mari sisteme publice pe care trebuie să le finanțeze – Educație, Sănătate, mai ales în context de război, Securitate Națională, care este totuși costisitoare, cu același volum de taxe pe care le avea înainte să vrea să se simtă altfel. Investițiile în Sănătate, sau investițiile în Educație, sau să înzestreze armata.”
„Dacă vă uitați, investițiile au crescut, uitați-vă la nota privind execuția bugetară la 9 luni, să vedeți că investițiile au crescut cu 40% față de anul trecut. Investițiile acestea se fac totuși din bani. Banii aceștia, dacă nu au și venituri în spate, îți creează un împrumut, un deficit. Bugetul nu a fost prost făcut. A fost făcut pe o serie de prognoze. Și am mai explicat la dumneavoastră.
Deci, prognozele ne-au estimat o anumită inflație, o anumită creștere economică. Mai spun o dată. Acest buget a fost auditat de Comisia Europeană. A fost auditat de Comisiile Buget-Finanțe ale Parlamentului, care aparțin altor partide decât partidul din care fac parte. A fost promulgat de președinte”, a declarat el.
Discuția despre gaura din buget este inflamată
Potrivit lui Adrian Câciu, discuția despre gaura de la buget este și inflamată, despre percepție.
„S-a discutat într-o retorică de rotație. Nu vă supărați, am avut sau nu am avut o rotație? Suntem încă o țară stabilă? E bine că suntem stabilă. Cred că bugetul nu mai este o discuție de cum s-a făcut.
Bugetul este o discuție despre cum se închide în momentul ăsta, și cum facem bugetul pe 2024, dar a fost o retorică de rotație, dacă vrem să fim sinceri”, a spus oficialul.
Tot la Digi24, ministrul Fondurilor Europene a oferit detalii despre fondurile europene ce ajung în România. Aici, el a precizat că banii primiți prin PNRR și necheltuiți ajută la stabilitatea cursului valutar, fiind păstrați de BNR. Totodată, el a oferit asigurări România nu va pierde bani din cererea de plată numărul 3.
Adrian Câciu a anunțat cu această ocazie că prin PNRR revizuit țara noastră va primi 1,4 miliarde de euro până la finalul acestei luni. El susține că plata va fi realizată după aprobarea Comisiei. Mai multe puteți citi aici.