Ce părere au economiștii despre noul deficit bugetar pentru acest an (6,94%)?

Noul deficit bugetar pentru acest an (6,94% din PIB) este mai apropiat de realitate și chiar optimist, susțin economiștii de la BRD, Libra Internet Bank și ING Bank România.

De exemplu, Florian Libocor, economistul șef al BRD, crede că majorarea deficitului bugetar cu 1,94 puncte procentuale, de la 5% până la 6,94% din PIB-ul României, reflectă noua realitate economică și este o decizie anticipată de piață încă din vară. Deși este vorba despre o creștere a deficitului bugetar, atâta timp cât aceasta are la bază investiții, decizia Ministerului Finanțelor poate fi considerată benefică.

Din informațiile sale, investițiile sunt direcționate către sectoare esențiale, cum ar fi sănătatea, educația, transporturile și dezvoltarea regională. Ele vor îmbunătăți proiecțiile privind PIB-ul potențial, ceea ce ar putea duce în viitor la o consolidare a nivelului de trai.

„Investiţiile primenesc proiecţiile de PIB potenţial şi este de aşteptat să vedem în viitor o consolidare a nivelului de trai. Trebuie însă să fim consecvenţi”, a declarat el pentru PRO TV.

Florian Libocor, economistul șef al BRD
Florian Libocor (SURSA FOTO: LinkedIn)

Investițiile publice, prioritatea anului 2024

Lucian Anghel, directorul general adjunct al Libra Internet Bank, a subliniat importanța menținerii investițiilor publice ca prioritate în acest an. Potrivit spuselor sale, dezvoltarea sectorului construcțiilor depinde de lucrările de infrastructură. Acest sector contribuie cu 6%-7% la PIB-ul României.

Estimarea de creștere economică a Executivului este ușor optimistă, dar valoarea nominală a PIB-ului, care va fi influențată de creșterea generalizată a prețurilor, este ceea ce contează în calculul procentului de deficit bugetar.

Lucian Anghel, directorul general adjunct al Libra Internet Bank,
Lucian Anghel (SURSA FOTO: Libra Internet Bank)

La rândul său, Valentin Tătaru, macroeconomist la ING Bank România, crede că noua țintă de deficit bugetar este mai realistă, având în vedere avansul rapid către deficitul inițial de 5%, atins deja în prima jumătate a anului 2024, ceea ce a făcut ca rectificarea bugetară să devină tot mai necesară.

Deși noua țintă de 6,94% reflectă o perspectivă mai apropiată de realitate, ea se încadrează încă într-un scenariu relativ optimist. Scenariul de bază al instituției bancare include un deficit de 7%, apropiat de ținta Guvernului României, dar riscurile sunt evaluate în sens ascendent.

Există șanse mai mari ca deficitul să depășească 7% decât să fie sub acest nivel. Totuși, potențialul de îmbunătățire pentru anul următor devine tot mai relevant, iar factorul principal de urmărit sunt negocierile în curs privind ajustarea deficitului cu Comisia Europeană (CE).

Valentin Tătaru, macroeconomist la ING Bank România
Valentin Tătaru (SURSA FOTO: ING Think – ING Bank)

Deficitul bugetar din acest an va crește de la 5% la 6,94%

Ministerul Finanțelor a anunțat deja un proiect de Ordonanță de Urgență, care urmărește o creștere a deficitului bugetar din acest an, de la 5% la 6,94% din PIB-ul României.

Conform documentului, cele mai mari fonduri suplimentare la rectificarea bugetară din luna septembrie vor merge către Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.