Ionuţ Dumitru a participat la conferinţa „Evoluţia economiei în sectoare-cheie 2020”, organizată joi de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.
Preziunile economistului-şef Raiffeisen
„Problema majoră a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB în septembrie. Aţi văzut rectificarea bugetară, la rectificări deficitul a tot crescut şi suntem acum la 9,1% (estimare oficială pentru finalul anului – n.r.). Estimarea noastră a fost de la început 9,5% şi se pare că estimările oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar să avem un deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evoluţii la nivelul crizei sanitare şi impactul lor în economie”, a precizat reprezentantul Raiffeisen, potrivit agerpres.ro.
Potrivit acestuia, suportul oferit de statul român pentru mediul economic a fost mai mic decât în alte state, însă România avea deja un deficit foarte mare încă de anul trecut şi, din această cauză, a avut un spaţiu de manevră mai mic.
„Povara cheltuielilor publice este destul de mare, avem cheltuieli mari cu salariile şi asistenţa socială. Salariile se apropie de 12% din PIB, faţă de media europeană de 10%, în condiţiile în care veniturile fiscale din România sunt de 27% din PIB, versus media europeană de 40% din PIB. În total factura socială are un nivel foarte înalt, consumă cam toate veniturile din taxe şi impozite”, a continuat bancherul.
Veniturile din taxe nu ar fi acoperit creșterea pensiilor
Fostul preşedinte al Consiliului Fiscal a arătat că veniturile din taxe nu ar fi putut acoperi o creştere a pensiilor cu 40%.
„Dacă s-ar majora pensiile cu 40%, am fi într-o situaţie inedită, fără precedent, în care să nu ne ajungă toate veniturile din taxe şi impozite să plătim salarii şi asistenţă socială, în primul rând pensii, ceea ce este o situaţie de negestionat, aş spune”, a completat Dumitru.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că a treia rectificare bugetară din acest an prevede un deficit bugetar majorat la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% anterior.
„Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut şi o contracţie economică de 4,2%”, a precizat ministrul Finanţelor.