Deficit bugetar excesiv = pierderea fondurilor de coeziune

Suspendarea parţială sau integrală a fondurilor de coeziune este sancţiunea care i se poate aplica unui stat membru, care nu este parte a zonei euro, dacă acesta refuză să ia măsuri, în conformitate cu recomandarea Consiliului, pentru reducerea deficitului bugetar excesiv astfel încât să revină în marjele prevăzute de Pactul de stabilitate şi Creştere. În cazul României, UE a alocat 6,55 miliarde de euro prin intermediul Fondului de Coeziune, pentru perioada 2007-2013. Joaqui

Suspendarea parţială sau integrală a fondurilor de coeziune este sancţiunea care i se poate aplica unui stat membru, care nu este parte a zonei euro, dacă acesta refuză să ia măsuri, în conformitate cu recomandarea Consiliului, pentru reducerea deficitului bugetar excesiv astfel încât să revină în marjele prevăzute de Pactul de stabilitate şi Creştere. În cazul României, UE a alocat 6,55 miliarde de euro prin intermediul Fondului de Coeziune, pentru perioada 2007-2013.

Joaquin Almunia, comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, a anunţat că executivul de la Bruxelles va declanşa procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României. Purtătoarea de cuvânt a comisarului Almunia, Amelia Torres, ne-a declarat că procedura va fi declanşată în cursul acestei luni.

Pentru 2009, Comisia Europeană (CE) anticipează un deficit de 5,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât ţinta asumată de România. În 2008 şi 2009, deficitul bugetar al României ar fi trebuit să nu depăşească 3% din PIB, limita impusă prin Pactul de Stabilitate.

Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului a explicat pentru CAPITAL care sunt etapele care urmează să fie parcurse în cazul declanşării acestei proceduri.

După ce Comisia Europeană elaborează un raport în care se examinează dacă deficitul public depăşeşte cheltuielile publice, Comitetul Economic şi Financiar formulează o opinie asupra documentului. În baza acestei opinii, CE elaborează o recomandare adresată Consiliului UE, care adoptă o decizie, prin majoritate calificată. Consiliul este format din miniştrii fiecărui stat membru, componenţa acestuia fiind diferită în funcţie de subiectele de pe agenda de lucru (pentru afaceri economice şi financiare participă miniştrii de finanţe din cele 27 de ţări ale UE).

Recomandări pentru redresare în maximum 6 luni

Dacă se decide că există un deficit excesiv, Consiliul adresează recomandări statului membru în cauză, astfel încât situaţia să se redreseze în cel mult 6 luni. În cazul în care statul ignoră aceste recomandări, Consiliul în poate soma să adopte măsurile de reducere a deficitului şi să prezinte un rapoart potrivit unui calendar impus. Consiliul abrogă deciziile menţionate anterior dacă consideră că deficitul excesiv a fost corectat.

O altă problemă legată de deficitul bugetar ce depăşeşte 3% este data adoptării monedei unice europene, care, în acest caz, este amânată. România avea ca ţintă data de 1 ianuarie 2014.

DETALII:
Vezi aici răspunsul Departmentului pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului în ceea ce priveşte riscurilor la care se expune România dacă nu îşi reduce deficitul bugetar, după declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit bugetar excesiv.