Acest deficit reprezintă circa 12% din necesarul de ouă al pieţei, dar va fi acoperit în perioda martie-aprilie 2012, precizează UCPR. Din cauza deficitului, preţurile de vânzare la poarta fermelor au crescut la 0,5 lei – 0,54 lei/ou, începând cu 27 februarie, faţă de un nivel mediu de 0,39 lei/ou înregistrat pe parcursul lunii februarie.

‘Preţurile de vânzare la poarta fermei au crescut în ultima perioadă datorită deficitului de ouă din piaţă, iar creşterea s-a agravat din cauza viscolului care a împiedicat aprovizionarea magazinelor, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor. Creşterea preţurilor a fost accelerată şi de viscol, care a împiedicat aprovizionarea magazinelor şi a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor în magazine a crescut cererea pe o perioadă scurtă. În mod normal, în partea a doua a lunii martie, preţurile ar trebui să coboare la nivelul mediu din februarie’, menţionează UCPR.

De asemenea, reducerea importurilor de ouă din ultima perioada a fost determinată de obligativitatea schimbării cuştilor la nivel european, care a dus la închiderea unor ferme în ţările care nu au reuşit modernizarea lor.

Conform UCPR, costurile de producţie în România au crescut de la 1 ianuarie 2012 cu 20% datorită investiţiilor în cuşti (un eurocent /ou) şi creşterii costurilor de operare pe unitatea de suprafaţă, rezultând un cost pe ou de 0,37- 0,38 lei. De asemenea, preţul furajelor a crescut de la un leu/kg în anul 2011, la 1,2 lei/kg în 2012.

Producţia internă de ouă a fost de 220 de milioane de bucăţi în ianuarie şi în februarie, faţă de 225 milioane în perioada similară din 2011, în timp ce importurile s-au cifrat la 8 milioane de ouă, în cele două luni menţionate din acest an, comparativ cu 43 de milioane de ouă importate în ianuarie şi februarie 2011.

Consumul total de ouă în primele două luni din 2012 a fost de 228 de milioane, iar în perioada similară din 2011 de 258 de milioane de ouă. Pentru lunile martie şi aprilie, UCPR estimează o producţie internă de ouă, numai din sectorul industrial, de 256 de milioane de ouă.

Ministerul Agriculturii a anunţat joi, într-un comunicat, că majorarea preţurilor de piaţă la ouă nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere, şi nici a creşterii preţurilor de producător.

Potrivit sursei citate, producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20 – 26 februarie este de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.

În perioada de iarnă, România importă din alte state membre ale Uniunii Europene, un procent de ouă de consum pentru acoperirea necesarului de pe piaţa internă de aproximativ 15-20 % .

În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la aproximativ 1,36 de miliarde bucăţi.

UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro.