Deficit de locuri de cazare in centrul orasului Sibiu

Doi dintre cei mai bogati romani, Radu Enache si Ilie Carabulea, isi disputa actualul hotel Bulevard, deocamdata controlat de cel din urma. Proprietate a societatii Cibinul SA, fosta OJT (Oficiul Judetean pentru Turism), dupa revolutie cladirea a fost revendicata si castigata de Arhiepiscopia Ardealului. La mijlocul anilor ‘90, Arhiepiscopia a dat in judecata societatea Cibinul, solicitand evacuarea cladirii, una din cele mai vechi si mai frumoase din oras. Cibinul a solicitat in instanta si a

Doi dintre cei mai bogati romani, Radu Enache si Ilie Carabulea, isi disputa actualul hotel Bulevard, deocamdata controlat de cel din urma. Proprietate a societatii Cibinul SA, fosta OJT (Oficiul Judetean pentru Turism), dupa revolutie cladirea a fost revendicata si castigata de Arhiepiscopia Ardealului. La mijlocul anilor ‘90, Arhiepiscopia a dat in judecata societatea Cibinul, solicitand evacuarea cladirii, una din cele mai vechi si mai frumoase din oras. Cibinul a solicitat in instanta si a obtinut despagubiri pentru investitiile facute, despagubiri reduse de la 34 miliarde lei la 13 miliarde lei. Nici pana azi procesul nu este terminat, intrucat Cibinul, al carei actionar majoritar a devenit in 1999 firma Atlassib, controlata de Ilie Carabulea, cere despagubiri pentru partea de teren pe care o are sub hotel (300 mp). Hotelul, care are 129 de camere si 30 de miliarde de lei cifra de afaceri pe 2003, a fost concesionat de catre Arhiepiscopie in urma cu doi ani lantului Continental, al carui actionar majoritar este Radu Enache. „Exista deja o hotarare de evacuare si un sechestru pus pe bunurile societatii Cibinul si speram ca anul viitor vom reusi sa punem in practica contractul de concesiune pe care il avem cu Arhiepiscopia”, spune Radu Enache. El a planificat ca in 2005 sa investeasca 3,5 milioane euro in hotelul Bulevard, clasificat acum la doua stele, pentru a-l transforma intr-un Continental de patru stele. Nici Ilie Carabulea nu se lasa mai prejos, din moment ce el a inceput deja constructia unui hotel, tot de patru stele, in centrul orasului, care va avea 120 de camere si va costa 10 milioane de euro. si mai mari sunt investitiile pe care le va face Primaria in vederea evenimentelor culturale care se vor derula pe tot parcursul anului 2007. „Pana in 2007, Primaria si Consiliul Judetean vor investi 56 de milioane de euro in reabilitari de cladiri istorice, infrastructura, drumuri, parcari, aeroport. Reabilitarea centrului istoric a capatat deja avant, peste tot sunt numai santiere”, precizeaza Marius Constantin, purtatorul de cuvant al Primariei si secretarul Asociatiei Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007.Din mai pana in septembrie, cu greu se poate gasi o camera libera in Sibiu. Spre deosebire de alte orase importante din tara, cum ar fi Bucuresti sau Timisoara, majoritatea celor care vin la Sibiu sunt turisti, nu oameni de afaceri. Pentru cine nu si-a facut rezervare cu mult timp inainte, singura solutie este sa doarma la o pensiune intr-unul din satele din jur, la Sibiel, Marginimea Sibiului sau Ocna Sibiului.
Sibiul este preferat de firmele din Germania si Austria
De anul viitor, situatia se va schimba. Cele 182 de camere hotelului Continental, cel mai mare din oras, vor fi renovate, intrucat hotelul va intra sub umbrela lantului francez Accor si va purta marca Ibis. „Va fi cel de-al patrulea hotel Ibis din Romania si vom investi aici trei milioane de euro pentru modernizare”, spune Radu Enache, actionarul majoritar al lantului Continental. Interesat de zona este si Best Western, singurul lant strain din Romania care are hoteluri in afara Capitalei. „Intotdeauna am urmarit zona cu mare interes. Exista cateva proiecte in dezvoltare, dar noi preferam sa acordam franciza pentru locatii deja existente”, spun reprezentantii Best Western. Cele 28 de unitati de cazare din orasul Sibiu insumeaza peste 1.700 de locuri de cazare, tarifele variind de la 10 la 200 euro camera pe noapte. Traditia hoteliera din Sibiu este cea mai veche din Romania, primul hotel fiind construit aici in anul 1555. In tot judetul sunt disponibile 4.500 locuri de cazare, in care vor innopta anul acesta circa 200.000 de turisti, cu 10% mai mult fata de 2003. O treime din ei sunt straini, majoritatea provenind din Germania si Austria, principalii investitori straini din zona, dar si din Franta, Israel, Italia si Ungaria. In ultimii doi ani, Sibiul a atras investitii importante din zona materialelor de constructii, valoarea lor depasind 20 milioane euro. Companiile austriece Tondach si Bramac, respectiv germanii de la Reh au considerat ca judetul in care toata lumea vorbeste germana si in care se inregistreaza cel mai mic somaj din tara este locul potrivit pentru o noua investitie. Recent, Bramac si-a mutat birourile de la Brasov la Sibiu, investind aici sase milioane de euro intr-o fabrica de tigla de beton. Tot intr-o fabrica de tigla, dar de data asta din ceramica, a investit si firma Tondach. La randul sau, compania Wienerberger a deschis o fabrica de caramizi care a costat grupul austriac noua milioane de euro. Alte investitii importante sunt fabrica de echipamente electrice Siemens, care a costat cinci milioane de euro, precum si fabrica de rulmenti a francezilor de la SN Roulments.