Deficit de medici în România
Spitalul Județean de Urgență Pitești se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește resursa umană, în special în secții esențiale precum Terapia Intensivă (ATI) și Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), scrie jurnaluldearges.ro.
Într-un interviu recent, dr. Costin Ștefan, director medical al spitalului, a subliniat lipsa acută de medici, mai ales în ATI, unde este un deficit alarmant de zece specialiști.
”În momentul de față trecem printr-o perioadă grea. Avem câteva specialități deficitare. În primul rând avem un deficit major de personal la secția ATI. În cifră exactă, ne lipsesc 10 medici. Terapia Intensivă funcționează acum doar cu doi medici – un lucru destul de tragic, dacă se poate spune așa. Practic, pentru activitatea curentă sunt doi medici angajați ai spitalului: d-na dr. Galbenu și dl dr. Bulgar. Îl avem și pe dl dr. Voican, cu contract de prestări servicii – dânsul vine și la activitatea de gardă, și în activitatea curentă. În rest, mai avem tineri medici care vin, strict, pentru linia de gardă, cu contract de colaborare.
Dl manager Adrian Dumbravă a făcut eforturi mari, iar împreună cu conducerea Spitalului Mioveni am hotărât ca în fiecare lună un medic de acolo să fie detașat la noi.
De luna trecută, suntem deja în a doua lună în care avem un medic detașat de la Spitalul Mioveni. Ne este de mare ajutor. Pentru că – să nu uităm – această secție preia pacienții din tot județul, cel puțin după ora 14. Toate urgențele majore, toate accidentele rutiere, absolut toate cazurile grave vin la noi”, spune acesta.
Situația actuală la ATI
În prezent, secția ATI funcționează cu doar doi medici angajați, d-na dr. Galbenu și dl dr. Bulgar, ceea ce face ca activitatea să fie extrem de dificilă.
De asemenea, se bazează și pe un medic de la Spitalul Mioveni, detașat lunar pentru a ajuta la gestionarea cazurilor.
Această colaborare este crucială, având în vedere că secția preia pacienți din întreaga județ, în special după ora 14, când sosesc majoritatea urgențelor.
Dr. Ștefan a menționat că, în ciuda eforturilor de a ocupa posturile vacante, competiția pentru medici este acerbă. Deși s-au organizat concursuri pentru recrutarea de medici rezidenți, nu s-au înregistrat înscrieri semnificative. De asemenea, UPU se confruntă cu un deficit de cinci medici, ceea ce complică și mai mult situația.
”Unitatea de Primiri Urgențe. Este foarte aglomerată. Cum spuneam, suntem spitalul care preia absolut tot, din tot județul, de la toate spitalele din județ, după ora 14. E o încărcătură uriașă. La UPU avem un deficit de 5 medici, e foarte greu. Vestea bună e că doi tineri rezidenți din anii terminali s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor.
La secția de Psihiatrie (pavilionară), care, în momentul de față, funcționează cu un singur medic. Pacienți sunt destui, iar în ultima perioadă au fost direcționați către Spitalul Vedea, fiind unitate de aceeași specialitate. Ăsta a fost marele avantaj. Iar dacă tot sunt medic diabetolog, nu uit să precizez că și în specialitatea mea este un deficit major. În afară de mine, în tot spitalul mai este un singur medic diabetolog, Adriana Carmen Tuțescu. Am scos postul la concurs, am scos și pentru medic rezident, în speranța că se înscrie cineva, dar fără rezultat…”
Proiecte și realizări
Pe o notă mai pozitivă, dr. Ștefan a evidențiat recentul proces de extindere a UPU, care a adăugat 13 paturi noi și a îmbunătățit condițiile de tratament. Acest proiect a fost posibil datorită sprijinului Consiliului Județean, iar președintele Mînzînă s-a implicat activ în acest demers. Extinderea secției va contribui semnificativ la îmbunătățirea asistenței medicale pentru pacienți.
În ciuda dificultăților întâmpinate, Spitalul Județean de Urgență Pitești se mândrește cu realizări remarcabile în anumite specialități. Cardiologia, Neurochirurgia și Medicina Internă sunt domenii în care pacienții pot avea încredere în calitatea actului medical. Dr. Ștefan a subliniat excelența echipelor din aceste specialități, în special în cardiologie, unde medicii Ușurelu, Boțu și Stănică oferă îngrijiri de înaltă calitate.
”În primul rând, Cardiologia; toată echipa de aici, inclusiv de la angiograf, este extraordinară. Vorbim despre medicii Ușurelu, Boțu și Stănică. Avem și Neurochirurgia, cu prof. Mihai Popescu și doctorii Mihalache și Goleșteanu. Și mai este secția de Interne, Medicală I, cu dr. Vasilescu; în cadrul acestei secții avem și Nefrologia, unde sunt internați pacienții cu boli cronice de rinichi. Iar cealaltă secție Medicală este cea de Diabet, care are în structură câteva paturi de medicină internă”, spune acesta.