România, în fruntea deficitului bugetar în Uniunea Europeană

Comisia Europeană (CE) a raportat un deficit bugetar de 9,3% din PIB pentru România în anul 2024, plasând țara pe primul loc în Uniunea Europeană.

Acesta este cel mai ridicat deficit înregistrat în rândul statelor membre ale UE, semnalând o provocare majoră pentru economia națională.

romania ue uniunea europeana steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Deficitele bugetare din alte state ale Uniunii Europene

Alte state europene se confruntă, de asemenea, cu deficite semnificative. Polonia a înregistrat un deficit de -6,6%, iar Franța și Slovacia au avut deficite de -5,8% și, respectiv, -5,3%.

Conform Eurostat, 12 state membre ale Uniunii Europene au raportat deficite de peste 3% din PIB în 2024, ceea ce reflectă dificultăți economice în mai multe economii ale zonei euro.

Surplusuri bugetare în ale state membre UE

Pe de altă parte, câteva state membre au reușit să își mențină bugetele într-o situație favorabilă, raportând surplusuri bugetare.

Printre acestea se numără Danemarca (+4,5%), Irlanda și Cipru (ambele cu +4,3%), Grecia (+1,3%), Luxemburg (+1%) și Portugalia (+0,7%).

Aceste țări au demonstrat o gestionare fiscală mai eficientă în fața provocărilor economice.

La nivelul zonei euro, deficitul bugetar a cunoscut o mică reducere în 2024, scăzând de la 3,5% în 2023 la 3,1%. De asemenea, în Uniunea Europeană, deficitul bugetar s-a corectat de la 3,5% la 3,2%, indicând o tendință de ajustare fiscală pe fondul unei economii globale încă fragilizate.

În trimestrul patru al anului 2024, veniturile totale ale guvernului în zona euro au reprezentat 46,6% din PIB. Scăderea față de 47,0% în trimestrul trei al anului 2024 s-a datorat în principal unei creșteri a veniturilor totale ajustate sezonier ale guvernului în termeni absoluți, care a fost depășită de o creștere a PIB-ului nominal.

În termeni absoluți, veniturile totale ajustate sezonier în zona euro au crescut cu aproximativ 7 miliarde de euro față de trimestrul trei al anului 2024.

Gradul de îndatorare al României și al altor state UE

România se confruntă și cu un grad de îndatorare de 54,8%. Comparativ cu alte țări europene, România se află într-o situație relativ mai bună în ceea ce privește datoria publică, însă state precum Grecia (153,6%), Italia (135,3%) și Franța (113%) au un nivel mult mai ridicat al îndatorării.

Acest lucru subliniază provocările economice majore cu care se confruntă diverse economii din Uniunea Europeană.