Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, a oferit vineri, 27 octombrie 2023, explicații pentru faptul că statul a încasat cu 21 de miliarde de lei mai puțin în primele 9 luni din an.
Marcel Boloş explică deficitul la încasări de 21 de miliarde de lei
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a oferit vineri explicații pentru faptul că statul a încasat cu 21 de miliarde de lei mai puțin. Această sumă a fost anunțată pentru primele 9 luni ale acestui an. Tot astăzi a vorbit și despre cel de-al 3-lea pachet de măsuri care se referă la reducerea cheltuielilor bugetare.
România se află la cel de-al treilea pachet național de măsuri prin care se dorește reducerea cheltuielilor bugetare. Despre asta, și despre deficitul la încasări cu 21 de miliarde de lei în minus față de estimările fostului Guvern, Boloș a oferit explicații.
Despre planificarea veniturilor bugetare, el spune că „trebuie să ținem cont că ipotezele care s-au luat în calcul la bugetul pe anul 2023 nu au fost cele care s-au și validat pe parcursul anului 2023”.
„Dacă luăm numai în calcul rata inflației și modul în care s-a luat în calcul ca ipoteză evoluția acesteia, dintr-un trend crescător am ajuns, spre fericirea noastră, într-un trend descrescător și aici veniturile le-ați menționat bine, cele nerealizate, de 21 de miliarde de lei, care creează o greutate pentru bugetul de stat și pentru celelalte bugete, respectiv bugetul asigurărilor sociale, asigurări sociale de sănătate, al fondului unic de șomaj, iar execuția bugetară arată cu certitudine acest lucru”, a continuat ministrul Finanţelor.
Nu există o rețetă minune pentru „reducere substanțială de cheltuială publică”
Boloş a vorbit și despre cel de-al treilea pachet de măsuri pentru reducerea de cheltuieli publice. El anunță cu această ocazie că nu există „o rețetă minune care din prima să o pui în aplicare și să obții o reducere substanțială de cheltuială publică”.
Iată cum vede ministrul aceste mecanisme:
„Iei măsura, vezi care este impactul și dacă este cazul, o ajustezi, toată literatura de specialitate converge spre acest lucru, al acestor mecanisme iterative în care vezi ce se întâmplă cu impactul unei măsuri bugetare și, dacă este cazul, o ajustezi”, susține Boloș.
El consideră că „nu se aștepta nimeni să avem o rețetă minune și dintr-o dată cheltuielile bugetare să fie într-un proces de descreștere, acest lucru pe execuția bugetară nu se validează, dar de la începutul mandatului meu, respectiv din luna iunie 2023, aceste cheltuieli de funcționare ale statului, care aveau un ritm anual de 17%, astăzi sunt cu ritm negativ, însă Ministerul Finanțelor nu poate controla cheltuieli fixe de pe care le are statul, respectiv cheltuielile cu dobânzile, care sunt independente de voința noastră, sau mecanismele de compensare a prețului la energie care, de asemenea, pot să genereze distorsiuni în ceea ce privește implementarea bugetului”, a precizat Boloș.