Analiştii economici au aruncat o privire atentă după ce Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna decembrie până la valoarea de 38,1 puncte. Anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează la valoarea medie de 1,3%.

CFA România a prezentat mai multe cifre importante

Asociația CFA România a oferit mai multe informații. Potrivit acesteia, modificarea s-a datorat creşterii ambelor componente ale sale. Componenta de anticipaţii a crescut cu 7,5 puncte, până la valoarea de 30,8 puncte. Simultan, componenta de condiţii curente a crescut cu 4,9 puncte, până la valoarea de 52,7 puncte.

„Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna decembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 38,1 puncte. Această situaţie s-a datorat creşterii ambelor componente ale sale. Astfel, componenta de anticipaţii a crescut cu 7,5 puncte, până la valoarea de 30,8 puncte. În acelaşi timp componenta de condiţii curente a crescut cu 4,9 puncte, până la valoarea de 52,7 puncte”, a explicat asociaţia.

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni, respectiv ianuarie 2026, s-a situat la valoarea medie de 5,02%, potrivit asociației.

Adrian Codirlaşu, preşedinte al Asociaţiei CFA România, a oferit mai multe explicații. Potrivit specialistului, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară.

Acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluţia economiei româneşti, potrivit specialistului.

„Deşi, în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluţia economiei româneşti. De asemenea, este de remarcat reducerea, în continuare a anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2025 precum şi majorarea anticipatiiilor privind deficitul bugetar”, a explicat Adrian Codirlaşu.

Asociaţia a oferit date și cu privire la  cursul de schimb EUR/RON. Peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, potrivit specialiștilor.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro. Simultan, valoarea medie a cursului anticipat pentru orizontul de 12 luni este de 5,0886 lei pentru un euro.

39% dintre participanţi anticipează o stagnare în următoarele 12 luni referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe.

Totodată, 32% anticipează o majorare. 29% anticipează o scădere. 68% dintre participanţi consideră și că preţurile actuale sunt supra-evaluate. 29% sunt de părere că prețurile ar fi corect evaluate.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat

Conform asociației, deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB.

În momentul de față, anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează la valoarea medie de 1,3%. Specialiștii sunt de părere că datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în orizontul de 12 luni.