Pentru a găsi soluții la rezolvarea acestei crize de specialiști IT, Codecool și Brainspotting au stat de vorbă cu 47 de companii, lideri în domeniul IT – cum am ajuns în această situație și care sunt posibilele direcții de acțiune sunt câteva din întrebările la care acest studiu răspunde.

Noul studiu realizat de Codecool, școală de programare și companie de sourcing de viitori programatori și Brainspotting (agenție de recrutare), dezvăluie faptul că avem anual doar 9.500 de absolvenți IT, care nu pot acoperi nevoia pieței de angajare.

Potențialul României în domeniul IT este foarte mare

Desi studiul arată o lipsă vădită a specialiștilor în piața națională, potențialul țării noastre în acest sector este enorm și se datorează, în primul rând, oamenilor. Capacitățile intelectuale și de asimilare ale românilor sunt peste medie. Și sunt dovezi clare pentru a susține această afirmație:

  • România nu a ratat nicio olimpiadă de matematică din 1958: prezența noastră la Olimpiada Internațională de Matematică a fost constantă, din 1958, fără să ratăm nicio ediție. Mai mult, românii sunt premiați foarte des la olimpiadele de informatică și în ultimii ani țara noastră a fost sursa celor mai bune echipe de robotică, la nivel global.
  • Producem mulți ingineri: dacă trecem la domeniul academic, vom vedea aceleași dovezi de performanță: România are un număr mai mare de ingineri per capita decât SUA, India, China sau Rusia, cu licențe și masterate în tehnologii de vârf și cu certificări dobândite la vârste destul de fragede.
  • A 6-a țară din lume ca număr de specialiști IT: domeniul profesional vine să întărească și mai mult cele de mai sus – România este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști certificați în IT, înaintea unor țări ca Marea Britanie, Germania și Canada.
  • 98% dintre profesioniștii IT vorbesc limbi străine: și asta datorită sistemului nostru educațional care favorizează studiul limbilor străine și al științelor tehnice. 98% din cei aproape 120.000 de profesioniști IT au o bună cunoaștere a limbii engleze.
  • Româncele performează în IT: atât bărbații specialiști în domeniu, cât și femeile au rezultate excelente în domeniu – o parte semnificativă din femeile care fac performanță în IT peste hotare sunt românce.

„Pe lângă potențialul enorm al românilor, țara noastră a devenit în sine o țară în care este cu adevărat favorabil să profesezi în IT. De ce? Pentru că deja am ajuns la nivel un nivel salarial asemănător cu cel care se practică în celelalte țări. Diferențele de venit dintre programatorii care lucrează peste hotare și cei de aici nu mai sunt deloc mari. spune Liviu Ivașcu, Marketing Manager Codecool România.

Ce ne arată studiul – starea actuală a domeniului IT în România

Deși ipotezele de mai sus ar duce spre concluzia că, mai mult decât orice, nu ne lipsesc programatorii buni, statisticile arată, de fapt, că ne lipsesc anual peste 15.400 de profesionişti IT.

Pentru a diagnostica mai bine starea actuală a pieței de angajare în IT, Codecool, cu ajutorul agenției de recrutare Brainspotting, a discutat cu mai mult 45 de companii din domeniul IT și a depistat principalele provocări cu care acestea se confruntă în procesul de selecție și recrutare a IT-iștilor.

Printre companiile participante la studiul inițiat de Codecool se numără: DB Global Technology, eMag, GoPro, Finastra, Luxoft, Garmin, Playtika, IBM România și Raiffeisen Bank. În urma studiului, au reieșit și câteva rute de soluționare a acestui deficit, acesta fiind și scopul final al start-up-ului în educație IT, Codecool, care își propune ca în primul an să pregătească 300 de cursanți.

Iată care sunt datele care au reieșit în urma studiului:

  • Mediul academic nu furnizează destui absolvenți IT: se pare că, într-adevăr, puterea de acoperire a universităților nu este deloc mare: cele 5 universităţi politehnice, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private cu specializări tehnice oferă anual aproximativ 9.500 de absolvenţi, versus cei peste 15.000, de care avem nevoie.
  • Mulți români pleacă peste hotare: conform estimărilor studiului, 37.031 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare. Numărul este destul de mare cât să acopere aproape 80% din deficitul de talent în următorii trei ani. 4 din 10 companii participante la studiu speră că foștii angajați plecați peste hotare se vor întoarce, mai ales că salariile din România au ajuns la un nivel foarte apropiat de salariile IT-iștilor din alte țări.
  • Specialiștii IT pe care îi avem își pot îmbunătăți abilitățile tehnice: tot studiul arată că 63% dintre companii se confruntă cu nivelul de calitate a talentului – se pare că specialiștii IT din România nu au încă nivelul de experienţă necesar şi abilitatea de a livra proiecte complexe;
  • Românii vor salarii foarte mari: 46% din companii se confruntă cu aşteptările salariale prea mari;
  • Angajatorii vor mai mult soft skill: 33% din companii nu pot angaja câți specialiști și-ar dori pentru că nu au soft skill-urile necesare şi pentru că acordă foarte mult timp procesului de recrutare și selecție, în sine.

Soluții pentru acoperirea deficitului de peste 15.400 de specialiști IT

În urma analizei datelor primite de la cele peste 45 de companii, școala de programare Codecool a trasat și câteva direcții de rezolvare a acestor bariere care împiedică marile companii să-și mărească numărul de specialiști IT.

Mai mult decât atât, pentru că deja există potențialul intelectual, prin implementarea acestor măsuri, România poate deveni, pe termen lung, unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa.

Printre soluțiile recomandate în studiu se numără:

  • creşterea numărului de absolvenţi;
  • implicarea marilor companii în furnizarea de cursuri/workshop-uri în cadrul universităților;
  • introducerea de școli profesionale tehnologice (așa cum există școli profesionale pentru alte meserii, să existe și pentru specializarea de programator);
  • reţinerea şi repatrierea talentului – prin livrarea unor poziții cu însemnătate şi responsabilitate mai mare asupra proiectelor (pentru că specialiștii IT care au plecat sunt deja obișnuiți cu un alt nivel de calitate, cu proiecte interesante, complexe și foarte utile);
  • abordarea unor strategii de HR care să pună mult accentul pe partea de training a angajaților, astfel încât să se poate aduce la un nivel mai înalt nivelul calității;
  • încurajarea reconversiei profesionale – parte din cursanții care deja s-au înscris la cursurile de IT Codecool din toamna aceasta vin din domenii diferite cum ar fi banking-ul, finanțe sau marketing;
  • adaptarea curriculei universitare la nevoile pieței;
  • o altă soluție esențială este o colaborare stransa intre cei care pregătesc coderi și companiile care au nevoie de ei.

De exemplu, Codecool menține un dialog activ cu companiile lideri din domeniul IT, astfel că informația predată la cursurile lor de programare este încontinuu adaptată nevoilor din piață – iar când cursanții acestei școli învață programare, o învață chiar pe cea pe care o vor practica atunci când se vor angaja, și nu doar pe cea „școlărească”. Practic, sunt direct pregătiți de plasare – eficienți, integrați în cultura organizațională, abili să lucreze pe proiecte complexe și se lucreze în echipă.

În Ungaria, Codecool a produs deja peste 500 de absolvenți, dintre care 98% s-au angajat în rețeaua de 150 de companii partenere a școlii. Școala are planuri la fel de mari și pentru piața din România, pe care o vede pregătită și cu un potențial foarte mare.

Prin metoda de studiu Mastery based Learning cursanții, ghidați de mentori bine pregătiți, aprofundează în ritm propriu limbaje de programare specifice unui full stack developer, precum: Python, .NET, Java și Javascript, GIT, lucrul cu diferite baze de date prin metoda Agile pentru dezvoltarea de software, ca de exemplu, SCRUM.

Pe lângă formarea competențelor digitale, start-up-ul de educație IT pune un accent puternic pe dezvoltarea abilităților de tip soft-skills cum sunt: soluționarea conflictelor, business-thinking și crearea unei culturi de feedback, toți factori cruciali în mediul actual de lucru.

Care sunt concluziile studiului:

Premisele de la care a plecat studiul realizat de Codecool au fost legate de potențialul imens pe care România îl are ca hub tehnologic puternic în Europa. România are „tot ce îi trebuie” ca să ajungă acolo.

„Brandul tehnologic al țării este intrinsec, stă în ADN-ul ei – avem abilități bune în zona tehnologică, lucru care a și atras numeroși investitori. Totuși, ceea ce ne lipsește este o strategie de dezvoltare. Până acum, piața de IT a României a crescut într-un mod destul de nestructurat și haotic, bazându-se pe inițiative private, pool-ul de ingineri talentați și ceva sprijin din partea statului. Iar acesta nu este mindset-ul unui potențial leader tehnologic.” spune Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Concluziile generale alte studiului și ale companiilor participante au fost că trebuie să ne schimbăm perspectiva din a face business în stilul vechi în a crea ceva cu adevărat unic, din pasiune pentru tehnologie.

Iar cu background-ul solid în științe, axarea pe științe tehnice și limbi străine, puse la un loc cu un mindset constructiv, sistemul nostru educațional are toate datele să facă un mare pas în față și să creeze următoarea generație de programatori de top din Europa.

Ca o condiție generală la soluționarea problemei, industria de IT, per-total, va trebui să se implice mai mult decât până acum la nivel social, asumându-și mai multă responsabilitate în componenta de educație și investiție în cunoștințele studenților.

Pentru mai multe detalii și date legate de situația actuală a industriei de angajare în IT, vizitați https://codecool.com/ro/blog/studiu-deficit-programatori-romani/ și parcurgeți studiul în întregime.

Cei care își doresc o carieră în IT sau o reconversie profesională se pot înscrie pe www.codecool.com/ro, iar cursurile, care durează în medie 12 luni, sunt gratuite pana cursanții obțin primul lor job de junior de full-stack developer.