„Dialogul a fost constructiv şi s-a concentrat pe activităţile poliţiştilor de penitenciare, realizările şi provocările cărora aceştia le fac faţă zilnic. I-am asigurat de tot sprijinul meu şi de faptul că, în calitate de ministru al Justiţiei, rămân un partener al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Am avut deja întâlniri cu reprezentanţii sistemului judiciar din mai multe judeţe şi am vizitat şi penitenciarele din zonele respective.
O să mai urmeze multe astfel de vizite, pentru că vreau să ajung la fiecare unitate din ANP. Poliţiştii de penitenciare sunt profesionişti şi le-am mulţumit pentru modul în care stăpânesc acest sistem”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției.
Alte subiecte discutate în cadrul întâlnirii
Ministrul PNL a adăugat că subiectele de discuţie au vizat teme sensibile precum deficitul de personal, condiţiile sanitare şi asistenţa medicală, necesitatea investiţiilor pentru asigurarea unui grad de independenţă financiară, stadiul lucrărilor de investiţii deja începute, precum şi respectarea calendarului privind construcţia de noi locuri de detenţie, dezvoltarea şi implementarea programelor de reintegrare socială a persoanelor condamnate, progresele semnificative în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie (lucrări de amenajare şi de modernizare), faptul că, la nivelul ANP există aproximativ 5.800 deţinuţi care prestează muncă, dintre care aproximativ 2200 pentru agenţi economici privaţi, iar restul în interiorul penitenciarului în care execută pedeapsa şi noua grilă de salarizare, potrivit sursei citate.
„Acest parteneriat între ministrul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor va avea în continuare ca bază dialogul constructiv. Le-am transmis că ne vom întâlni trimestrial”, a conchis Alina Gorghiu, se mai arată în comunicat.
Crește vârsta de pensionare pentru angajații MAI și MApN
Între timp, vă amintim că vârsta de pensionare pentru angajații MAI și MApN crește până la 65 de ani.
Se schimbă și baza de calcul, iar vechimea minimă necesară pentru pensionare este de 25 de ani. Curtea Constituțională a decis că modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu sunt constituționale.
CCR a avut obiecții doar la articolele I-IV, XIII alin.(5) și (6), XV și anexele 1-3 ale legii.
Totodată, Curtea Constituțională „a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate”.
În forma finală aprobată de Parlament, modificările la Legea 223/2015 se găsesc la articolul XI și sunt detaliate în anexele 13 și 14. Până în 2030, vârsta standard de pensionare pentru militari, polițiști şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale este de 60 de ani. Vechimea minimă pentru pensionare este de 25 de ani.