Deficit record de personal calificat pentru România

Criza de specialişti va crea mari dificultăţi anga­jato­rilor, chiar şi după trecerea crizei. Dintre toate ţările lumii, România înregistrează cele mai ridicate cote ale deficitului de talente. Studiul Manpower intitulat „Deficitul de talente - 2009“ relevă faptul că, deşi se înregistrează cele mai scăzute cifre de angajare din ultimele decenii, companiile nu găsesc personal calificat în domenii importante de activitate. Astfel, 30% din cei 39.000 de angaja

Criza de specialişti va crea mari dificultăţi anga­jato­rilor, chiar şi după trecerea crizei. Dintre toate ţările lumii, România înregistrează cele mai ridicate cote ale deficitului de talente.

Studiul Manpower intitulat „Deficitul de talente – 2009“ relevă faptul că, deşi se înregistrează cele mai scăzute cifre de angajare din ultimele decenii, companiile nu găsesc personal calificat în domenii importante de activitate. Astfel, 30% din cei 39.000 de angajatori participanţi la studiu nu reuşesc să recruteze necesarul de personal pentru poziţii-cheie, chiar dacă şomajul a atins cote alarmante. Deficitul este mai scăzut faţă de cel din 2007 (41%), dar se menţine la un nivel apropiat celui de anul trecut, dinaintea crizei economice.

Posturile de muncitori calificaţi, cele din vânzări, din domeniul tehnic sau inginerie continuă să fie extrem de dificil de acoperit, în toate cele 33 de ţări în care s-a efectuat cercetarea. În SUA, spre exemplu, profesioniştii din sectorul finanţe şi contabilitate sunt greu de găsit, deoarece angajatorii vor numai persoane cu experienţă în aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Deşi nenumăraţi profesionişti în IT se află în căutarea unui loc de muncă în Japonia şi India, angajatorii din ţările respective susţin că au probleme în acoperirea acestor poziţii. „Angajatorii nu caută persoane care să aibă doar nişte diplome în IT, certificări şi competenţe în programare, ci candidaţi care să deţină în plus şi setul corespunzător de abilităţi manageriale şi expertiză în sectorul de activitate respectiv“, ne lămureşte Camelia Stănculescu, director general la Manpower România.

Deficitul de talente nu afectează toate zonele lumii în acelaşi mod. Criza şi-a ascuţit colţii în Japonia şi Australia, spre exemplu, în timp ce situaţia din Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie s-a ameliorat simţitor, comparativ cu lunile trecute. România înregistrează în continuare un deficit îngrijorător: 62%. Procentajul angajatorilor români care nu găsesc pe piaţa muncii personal calificat este cel mai ridicat în rândul tuturor ţărilor participante la studiul Manpower. Chiar dacă a mai scăzut faţă de anul trecut, când piaţa muncii din România era în plină expansiune, la fel ca şi economia, procentajul actual depăşeşte mult media deficitului de talente înregistrată în Europa (25%).

Salariaţii, mai interesaţi de calitatea locului de muncă decât de salariu

Reprezentanţii firmelor de recrutare spun că volumul angajărilor s-a diminuat dramatic, iar tendinţa companiilor este de  a reduce influxul de personal în următoarea perioadă. Totuşi, candidaţi potriviţi pentru posturile vacante se găsesc extrem de greu. Daniela Necefor, director general la Total Business Solutions, constată că acum candidaţii sunt interesaţi numai de firme care se bucură de reputaţie pe piaţă. „Nu mai caută neapărat salarii mari, ci angajatori de calitate.“

Camelia Stănculescu apreciază că, în actualele condiţii, este absolut necesar ca angajatorii să acţioneze pentru a concepe şi implementa strategii menite să atragă, reţină şi motiveze forţa de muncă. „Brandul angajatorului este deosebit de important în acest moment. Companiile trebuie să propună posturi care să-i atragă pe candidaţii ale căror competenţe sunt importante pentru câştigarea avantajului competitiv şi atingerea obiectivelor strategice.“

O analiză asupra companiilor relevă faptul că puţine au o strategie bine pusă la punct în ceea ce priveşte reţinerea şi dezvoltarea angajaţilor valoroşi. Sfatul specialiştilor este ca firmele să privească dincolo de recesiune, când deficitul de talente va fi şi mai acut. Chiar şi companiile al căror brand de angajator a fost ştirbit pe perioada crizei economice mai au încă posibilitatea să-şi amelioreze imaginea, prin alinierea politicilor de resurse umane la standarde capabile să reţină şi să atragă cei mai buni candidaţi.

Mai devreme sau mai târziu, creşterea economică globală se va re­lua, iar nevoia de com­pe­tenţe şi experienţă va in­ten­si­fica actuala criză de ta­lente.
Camelia Stănculescu, director general Manpower România

Criză de talente la nivel global

Deficitul de profesionişti (exprimat aici în procente) rămâne o problemă pentru angajatori chiar şi atunci când şomajul este foarte ridicat.
Sursa: Manpower

Topul posturilor deficitare

În ciuda recesiunii, angajatorii români întâmpină dificultăţi la recrutarea personalului în cele mai diverse sectoare şi specialităţi.

• Vânzători calificaţi
• Ingineri
• Reprezentanţi vânzări
• Directori executivi
• Specialişti contabilitate şi finanţe 
• Personal hotelier
• Bucătari
• Şoferi
• Operatori IT (programatori, în special)
• Muncitori necalificaţi