Deficitul bugetului general consolidat a crescut cu 3,97% din PIB

crestere

SURSA FOTO: Dreamstime

Deficitul bugetului general consolidat a crescut cu 3,97% din PIB, anunță Ministerul Finanţelor, care adaugă că acest lucru s-a întâmplat în primele zece luni ale anului în curs.

Deficitul bugetului general consolidat a crescut cu 3,97%

Ministerul Finanțelor din România a anunțat că deficitul bugetului general consolidat a crescut la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale anului în curs. Astfel, deficitul general consolidat a ajuns la 62,81 miliarde de lei.

Comparativ cu același interval din 2022, când deficitul era de 3,34% din PIB (47,12 miliarde de lei), cifrele reflectă o creștere a deficitului bugetar.

Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 a rezultat într-un deficit de 56,46 miliarde de lei. Mai precis, este vorba despre 3,55% din PIB.

Veniturile totale au fost de 418,85 miliarde de lei în primele zece luni ale anului. Suma a crescut cu 10 procente față de aceeași perioadă a lui 2022.

Creșterea a fost susținută în principal de:

  • încasările din impozitul pe salarii și venit
  • contribuțiile de asigurări
  • fonduri europene
  • impozitul pe profit

Încasările din TVA au crescut, dar cu o dinamică mai temperată.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cheltuielile bugetului au crescut cu 13,1%

Potrivit celor mai noi date, cheltuielile bugetului general consolidat au crescu în primele zece luni ale anului în curs. Majorându-se cu 13,1%, ele au ajuns la 481,66 miliarde de lei.

În PIB, vorbim despre un procent de 30,4%. Acesta este în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent.

O creștere s-a înregistrat și în ceea ce privește cheltuielile cu asistența socială. Acestea s-au majorat cu 10,4%. Aceste cheltuieli au fost influențate de:

  • majorarea punctului de pensie
  • majorarea indemnizației sociale pentru pensionari

Cheltuielile dedicate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană destinate sectorului agricol, au înregistrat o creștere semnificativă de 22,87%, atingând suma de 45,42 miliarde de lei, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuieli pentru investiții cu peste 30% mai mari

Nu în ultimul rând, datele recente arată că, în ceea ce privește investițiile, cheltuielile au crescut cu 34,6%. Astfel, s-a atins suma de 63,99 miliarde de lei.

În acest fel, se reflectă o creștere semnificativă a ponderii investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Amintim că aceste cheltuieli includ:

  • cheltuielile de capital
  • cheltuielile aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe

Datele relevă că investițiile finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare au crescut și ele. Acestea reprezintă 57,87% din totalul cheltuielilor pentru investiţii.